СЗО с тревожни подозрения за огнището в Ухан

СЗО с тревожни подозрения за огнището в Ухан

Изследователи от Световната здравна организация (СЗО), проучващи произхода на коронавируса в Китай, откриха признаци, че огнището в Ухан е било много по-широко през декември 2019 г., отколкото се смяташе досега, и спешно търсят достъп до стотици хиляди кръвни проби от града, които Китай досега не им е позволил да разгледат.

Водещият експерт на мисията на СЗО Питър Бен Ембарек каза пред CNN, че са открити няколко признака на по-широко разпространение през 2019 г., включително установяване за първи път, че има над дузина щамове от вирус в Ухан вече през декември.
Ембарек каза, че мисията, която включваше 17 учени от СЗО и 17 китайци, е разширила типа вирусен генетичен материал, който са изследвали от ранните случаи на коронавирус през декември. В резултат на това те успяха да съберат за първи път 13 различни генетични последователности на вируса SARS-COV-2 от декември 2019 г. Те биха могли да предоставят ценни улики за географията и времето на огнището преди декември.
Промените в генетичния състав на вируса са често срещани и обикновено безвредни, като те настъпват с течение на времето, когато болестта се движи между хората и животните, и се възпроизвежда. Ембарек отказа да направи заключения какво биха означавали 13 различни щама за историята на болестта преди декември.
Но откриването на толкова много различни възможни мутации на вируса предполага, че той е циркулирал по-дълго от само един месец. Този генетичен материал вероятно е първото физическо доказателство, което се появява в международен план в подкрепа на подобна теория.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.