0

П ремахването на санитарните ограничения в европейските страни след пика на коронавирусната пандемия през пролетта може да причини до 4-5 пъти повече смъртни случаи на континента в сравнение с април, обяви служител на Световната здравна организация. Притеснението нараства в Европа, тъй като с всеки изминал ден на континента се увеличават случаите на положителни проби, при това с 42% по-високо темпо отколкото в САЩ.

Премахването на санитарните ограничения в европейските страни след пика на коронавирусната пандемия през пролетта може да причини до 4-5 пъти повече смъртни случаи на континента в сравнение с април, обяви служител на Световната здравна организация. Притеснението нараства в Европа, тъй като с всеки изминал ден на континента се увеличават случаите на положителни проби, при това с 42% по-високо темпо отколкото в САЩ.

Страните, които успяха да овладеят разпространението на вируса чрез блокиране и карантина през пролетта, сега констатират завръщането му след падането на ограничителните мерки - Германия, Франция и Чехия отчитат рекордни случаи на случаи през последните два дни.

"Напрежението през есенно-зимния период продължава да се развива в Европа с експоненциално увеличение на ежедневните случаи и съответстващ процент на увеличение на ежедневните смъртни случаи," отбеляза директорът на СЗО в Европа Ханс Клуге.

Той призна, че положението предизвиква „голямо безпокойство“, тъй като броят на ежедневните случаи и хоспитализирането на заразени нарастват с темпове невиждани от началото на пандемията.

„Прогнозите от надеждни епидемиологични модели не са оптимистични“, предупреди Клуге. "Тези модели показват, че политиката на продължително разхлабване на ограниченията биха могли да стимулират до януари 2021 г. дневна смъртност на нива 4 до 5 пъти по-високи от това, което регистрирахме през април."

Той припомни, че прости мерки като социално дистанциране и носенето на маски от колкото се може по-голяма част от населението могат да спасят до 281 000 живота в Европа до 1 февруари.