Създават закон за български жестов език

Създават закон за български жестов език

Министерството на образованието и науката ще сформира работна група от експерти в областта на лингвистиката и жестовия език, която да работи по създаването на Закон за български жестов език. Това обяви зам.-просветният министър а Деница Сачева по време на конференция на Младежката организация на глухите активисти на тема „Жестов език и образование за глухите и слабочуващите хора“.

През миналата година МОН представи уницифиран български жестов език и стандарт за употребата му. Беше направено и проучване в седем града на съществуващите български жестови знаци по проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“ на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Беше създаден речник в хартиен и електронен вариант с 5840 жестови знаци. Резултатите показаха, че българският жестов език е достигнал равнище на пълноценна езикова система. Той се различава от устната реч в лексиката и начина на построяване на изреченията. Открити бяха и различия при използване на жестовите знаци за синоними, омоними и антоними.

„Министерството е първата институция, която на всеки две седмици публикува новини на жестов език. Направихме така, че българският жестов език да е обособена лингвистична система и да има методическите указания за учителите“, обясни Сачева. В момента в общообразователните училища в страната се обучават близо 900 ученици с увреден слух, а още около 300 са в специалните училища. В детските градини техният брой е 107.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.