Създават гореща линия за тормозените от Златните глобуси

Създават гореща линия за тормозените от Златните глобуси

Договор за създаване на гореща линия, на която могат да се подават анонимни сигнали за тормоз, подписаха от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която традиционно раздава наградите „Златен глобус“. Документът цели да даде свобода на всеки, който се чувства засегнат от смятаното за неприлично поведение на част от членовете на организацията, да подаде жалба.

Преди ден бе приет и кодексът на Асоциацията във връзка с обвиненията в расизъм, заради които редица студиа и звезди обявиха бойкот на журналистите в нея. Според него на членуващите автори е забранено да се държат неуважително, да тормозят – вербално, психически или писмено, артистите, да извършват нелегална дейност, да изразяват мнение от страна на организацията без изрично разрешение за това, да използват членството си за лични облаги и др.

В документа са създадени специални раздели, засягащи расизма и сексизма, като в тях се уточнява, че не са разрешени дискриминацията на каквато и да е основа, както и прилагането на сексуален тормоз.

Всяка жалба за неспазване на кодекса ще бъде разследвана, а в случай, че нарушението бъде потвърдено, ще следва дисциплинарно наказание. След получаване на нотификация за това, обвиненият член на Асоциацията ще има право на отговор в рамките на 14 дни.

Кодексът е подписан от приблизително 90% от членовете на организацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.