Създават Единен регистър по устройство на територията

Създават Единен регистър по устройство на територията

Дигитализация на административното обслужване чрез създаване на Единен публичен регистър по устройството на територията предвиждат промени в Закона за устройството на територия (ЗУТ). Това приеха депутатите на първо четене.
 

Предвиденият регистър следва да бъде в електронна форма и да е достъпен на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Със създаването му ще се постигне обединяване на отделните регистри, съдържащи информация за устройството на територията, водени от редица административни органи – МРРБ, ДНСК, областните и общинските администрации.

В регистъра ще се публикуват разрешенията за поставяне на преместваеми обекти, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи и заповедите за премахването им, разрешенията за изработване на устройствени планове и техните изменения, актовете за одобряването им, както и разрешенията за строеж.

Регистърът ще съхранява също удостоверенията на консултантите, извършващи оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване строителен надзор, техническите паспорти на строежите, актовете за въвеждане в експлоатация на строежите и заповедите за премахване на незаконните строежи.

С промените по ЗУТ се регламентират изчерпателно изискванията, при които може да бъде дадено съгласието или основанията за отказ, както и особените правила при издаване на предварително съгласие за геозащитни мерки и дейности или строителство на сгради и съоръжения в свлачищни райони.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.