Създаването на държавна петролна компания влиза в пленарна зала тази седмица

Създаването на държавна петролна компания влиза в пленарна зала тази седмица

Депутатите ще обсъдят и как малки и средни фирми да излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври

Тази седмица депутатите ще дискутират промени в Закона за енергетиката на първо четене, които ще задвижат процеса на либерализация на енергийния пазар и излизането на малки и средни фирми на свободния пазар. Очаква се този тип предприятия да започнат да купуват ток на пазарни цени от 1 октомври. В петък депутатите ще обсъдят и промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, чрез които ще се създаде държавна петролна компания.

Според програмата на парламента тази седмица депутатите ще обсъдят на второ четене измененията в Закона за околната среда. Промените предвиждат регистъра за внос и износ на отпадъци да бъде публичен.

Парламентът ще разгледа на второ четене и промени в Закона за техническите изисквания към продукти. Измененията в документа целят да направят административните услуги по-бързи.

Ще бъдат обсъдени изменения на първо четене в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, които въвеждат правила от европейски регламент за създаване на рамка на предоставянето на пристанищни услуги.

Измененията в Закона за лечебните заведения предвиждат учредяването на на нов тип лечебни заведения, с които лекарски асистенти, медицински сестри и акушерки ще осъществяват самостоятелно здравни грижи и манипулации. Промените също са в програмата на парламента тази седмица.

Нарастват жалбите в Комисията за защита от дискриминация, сочат данните на комисията, изнесени в доклада й за 2019 година. За миналата година те са били 921 жалби в сравнение с 600 сигнала за 2018 година. Значително са се увеличили оплакванията, свързани с езика на омразата в електронните медии и изказвания и публикации, в които се назовава конкретен етнос, сочат данните на експертите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.