0

Н якои от емблематичните фигури обекти на известния български визуален артист и сценограф Венелин Шурелов, както и 40 негови рисунки ще бъдат представени в първата му самостоятелна изложба в Париж – Rotations („Ротации“), която се организира по инициатива на Българския културен институт във Франция.

Някои от емблематичните фигури обекти на известния български визуален артист и сценограф Венелин Шурелов, както и 40 негови рисунки ще бъдат представени в първата му самостоятелна изложба в Париж – Rotations („Ротации“), която се организира по инициатива на Българския културен институт във Франция.

Експозицията се открива на 19 септември и може да бъде видяна от жителите и гостите на френската столица в галерията на института до 10 ноември.

Изложбата на Шурелов събира най-новите му, неизлагани до момента творби, както и някои от дългогодишния му проект SubHuman Theatre – платформата, която художникът развива от 2004 г. насам.

Шурелов работи в областта на съвременното визуално изкуство и дигиталните технологии. Стилът и в картините, и в сценографиите, които прави за театъра, е провокативен, прям, гротесков синтез на новото време. Проектите му са многопластови, включват рисунки, интерактивни инсталации и пърформанси, дигитални технологии, видео и арт теория. Експонатите му носят разпознаваем визуален код, а цялото му творчество изгражда собствени образи и митология – функция на епохата, в която живеем. Художникът изследва и интерпретира все по-технологизиращото се битие на съвременния човек, техно-естетиката, машината, създаваща особена естетика на чудовищното. То очарова и отблъсква, съблазнява и плаши, легитимира и дестабилизира. Теми на произведенията му са забравената емоция, отчуждението, потиснатата човечност и субкултурите, които те създават.

Венелин Шурелов е роден в Бургас през 1977 г. Завършил е сценография в Националната художествена академия. Той е доцент в НХА, съосновател и преподавател в магистърската програма „Дигитални изкуства“. Носител е на наградите „Икар“ и „Аскеер“ за сценографията на „Хамлет“ под режисурата на Явор Гърдев в Народния театър (съвместно с Никола Тороманови Даниела Олег Ляхова), на „Икар“ за сценографията на „Канкун“ от Жорди Галсеран с режисьор Стилиян Петров във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, на награда от Малкия сезон на „Сфумато“ и на още множество престижни художествени отличия.