Създадоха регистър на производителите на оръжия в МИ

Създадоха регистър на производителите на оръжия в МИ

В Министерството на икономиката се създава и поддържа регистър на физическите и юридическите лица, получили разрешение или удостоверение за производство на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Прие се в регистъра, поддържан от МИ, да се съдържат данни за издадените разрешения, отказите и данните за издадените удостоверения, идентификационни данни на огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях и др.

Данните за огнестрелните оръжия и основните компоненти, включително свързаните с тях лични данни, се съхраняват за срок от 30 години след датата на унищожаване на огнестрелните оръжия или основните компоненти. Информацията за тях може да бъде предоставена при поискване на митническите органи за срок до 10 години след датата на унищожаване на огнестрелното оръжие или на основните му компоненти, а на органите на наказателното производство - до 30 години.

В складовете към търговските обекти, както и в самите търговски обекти, могат да се съхраняват боеприпаси за всеки калибър нарезни огнестрелни оръжия, както и за всеки калибър и размер на сачмите за ловните гладкоцевни оръжия в стандартни производствени опаковки /кашон или кутия/ в количества не по-големи от 100 кг за 20 кв.м разгъната застроена площ пропорционално, изчислени като барутно съдържание на боеприпаси.

Процедурата по искане и издаване на разрешение за търговия се извършва писмено или по електронен път, записаха депутатите.

За граждански цели - лов, спортни дейности, учебни стрелби, колекциониране и като реквизит за театрални, филмови и други постановки, могат да се придобиват и съхраняват огнестрелни оръжия за самоотбрана - късоцевни огнестрелни оръжия - пистолети и револвери с дължина на цевта до 30 сантиметра и до 50 броя боеприпаси за всяко огнестрелно оръжие.

Оръжейна сбирка или част от нея може да бъде транспортирана и експонирана на изложения и експозиции от собственика си, който притежава разрешение за съхранение, получено по законов ред.

Експонирането на сбирката или част от нея може да бъде за участие в културни мероприятия, научни и образователни събития. Транспортирането и експонирането на сбирката или част от нея става след подаване на заявление до директора на ГДНП на МВР или до началника на РУ на МВР, на чиято територия ще бъдат експонирани оръжията и получаване на разрешение за транспортиране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.