0

У чени от университета "Пардю" в САЩ се сдобиха с рекорд на Гинес за разработката си на най-бялата боя в света, съобщи ЮПИ.

Учени от университета "Пардю" в САЩ се сдобиха с рекорд на Гинес за разработката си на най-бялата боя в света, съобщи ЮПИ.

Проф. Сюлин Рюан от университета в щата Индиана каза, че първоначалната цел на проекта била да се създаде боя, която да отразява слънчевата светлина от сградните фасади и да намали използването на електроенергия като част от усилията за борба с климатичните промени.
Боята, разработена от екипа му, съдържа частици бариев сулфат, отразява 98,1 на сто от слънчевата радиация и охлажда боядисаните с нея повърхности повече от останалите.


Проф. Рюан установява, че като страничен ефект боята става изключително бяла. Цветът й се дължи до голяма степен на бариевия сулфат и на използването на различни по големина частици, за да отразява по-широк спектър от светлината.
Продуктът, разработен през пролетта, бе обявен за най-бялата боя в света от Световните рекорди на Гинес и ще бъде включен в изданието за 2022 г. на Книгата на рекордите на Гинес.