0

У чени от Чикагския университет са идентифицирали вече използвано лекарство, което е ефикасно и в борбата срещу COVID-19, съобщава изданието "Сайънс адвансис".

Учени от Чикагския университет са идентифицирали вече използвано лекарство, което е ефикасно и в борбата срещу COVID-19, съобщава изданието "Сайънс адвансис".

Екипът на Синтия Менендес използвал компютърно моделиране, за да определи най-уязвимия компонент на коронавируса. Той се оказал протеазата Mpro - ключов фермент, който участва в транскрипцията на РНК и възпроизвежда своя геном в заразената клетка.

Против протеазата действа препаратът ебселен. Това е синтетично химическо съединение, което притежава противовирусни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Лекарството се използва при редица заболявания, в това число при лечението на биполярно разстройство и загуба на слуха. Ебселенът в съчетание със сребро се използва и при борбата с устойчивите към антибиотици грамотрицателни бактерии.

Няколко клинични изпитания доказаха неговата безопасност при използването му при пациенти. Ебселенът е способен да понижава активността на Mpro по два различни начина. Той може или ида се свързва с каталитичната част на фермента, или с участъка, който влияе на активността на молекулата.

Досега няколко вече съществуващи лекарства бяха обявявани за кандидати за лечение на коронавирусната инфекция, но всички те бяха развенчавани във времето заради усложненията, които даваха.