НС създаде комисия, която ще проверява харчовете на правителствата 10 г. назад

НС създаде комисия, която ще проверява харчовете на правителствата 10 г. назад

Мая Манолова я оглавява

Депутатите създадоха временна комисия, която да направи проверка на разходите на Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години.

По време на дебатите заместник-председател на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че ще подкрепят създаването на тази комисия по ревизия. Той предложи редакционни поправки.

„Да се създаде временна комисия по проверка, защото парламентът не е одитен орган“, обясни Цонев. Предложението на ДПС е да отпадне изречението "пенсионните дружества и тяхното състояние", защото били частни дружества и били собственост на големи инвеститори. Той припомни, че европейският регулатор вече е проверил пенсионните дружества.

Любен Дилов от ГЕРБ определи искането, като пропаганден акт. „Нека да имаме парламентарна комисия, но нека да помислим къде и как ще работи. Нека тази комисия да стане постоянна“, предложи Дилов. Председателката на НС Ива Митева му отговори, че такова предложение може да направи до 19 април.

Георги Ганев от ДБ зави, че ще подкрепят създаването на такава временно комисия и нямат против да стане постоянна.

ГЕРБ-СДС категорично ще подкрепи тази комисия и пожелаха да работи не за 4г. назад, а 10г. Това заяви Румен Христов. Колегата му Александър Ненков каза, че ще подкрепят‚ с голяма радост“ тази комисия. По думите му партията, от която зависи дали ще има кабинет или не казала, че този парламент няма да издържи дълго. Според него тази комисия нам да играе ролята на съд.  

Румен Гечев заяви, че БСП ще подкрепи за създаването на такава комисия.

Нинова предложи до избирането на нов МС да се наложи мораториум върху даването на концесии и продажбата на държавни болници и предприятията с над 50% държавно участие. Тя заяви, че ако не се приеме от НС това искане ще го внесат в деловодството на парламента. В крайна сметка предложението не й се прие.

Йордан Цонев изригна, че не може да се възлага мораториум сега и веднага. По думите му не може да се налага мораториум с временна комисия.

„На кой ми тече концесията в МС“ попита Иван Иванов от БСП.

Иначе председателката на комисията се прие да е Мая Манолова от ИМВ. Нейн заместник е Георги Георгиевот ИТН. 

От ГЕРБ-СДС членове ще бъдат Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков. От ИТН- Пламен Абровски, Иван Хиновски.  От БСП- Румен Гечев, Явор Божданков и Пламен Милев. От ДПС пък Йордан Цонев, Адлен Шавкет, Сергей Кичиков. От ДБ членове ще бъдат Иван Димитров, Калоян Янков и Борислав Сандов и от ИМВ- Драгомир Ушаков и  Андрей Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.