0

И звестният художник Алекс Шефлер, илюстрирал популярната детска книжка "Груфало", и водещ британски професор по медицина обединиха усилия, за да обяснят на най-малките какво представлява новият коронавирус, който променя начина на живот, съобщава Ройтерс.

Известният художник Алекс Шефлер, илюстрирал популярната детска книжка "Груфало", и водещ британски професор по медицина обединиха усилия, за да обяснят на най-малките какво представлява новият коронавирус, който променя начина на живот, съобщава Ройтерс.

Илюстраторът Шефлер и Греъм Медли от Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина създадоха безплатна дигитална книга за деца на възраст от пет до девет години.

"Коронавирус: Книга за деца" обяснява заразата с помощта на картините на художника и дава съвети на децата как да се справят с всичко съпътстващо пандемията - от скуката у дома до родителите под стрес, които се опитват да работят пълноценно от къщи.

"Ако живеете с възрастни, вероятно можете да им помогнете, като свършите това, за което са ви помолили или ако просто ги прегърнете силно", съветва книгата.

"Запомнете, че възрастните, с които живеете, сигурно също имат работа. Ако е така, можете да им помогнете, като не ги безпокоите, когато се опитват да работят", се казва още в препоръките на авторите.

Шефлер, който е германски художник, базиран в Лондон, се надява, че популярността на книгите за Груфало, които създаде заедно с писателката Джулия Доналдсън, ще осигури интерес и към книгата за коронавируса.

"Изключително важно е за децата и семействата да имат достъп до добра и достоверна информация в тази безпрецедентна криза", добавя той.

Медли, който преподава моделиране на инфекциозни заболявания, казва, че пандемията променя живота на децата по света и затова е нужно те да разберат какви са фактите. Освен че говори за болници, родители, баби и дядовци, медицина и отегчени деца, книгата съдържа и надежда.

"Един ден, твърде скоро, макар че никой не знае точно кога, ще можете да посетите хората, които обичате и които не живеят с вас, ще можете да си играете с други деца, отново да ходите на училище и да правите много други неща, които обичате, но сега не можете да правите", пише в дигиталната книга.