Съвременен танц оживява пространството зад НДК

Съвременен танц оживява пространството зад НДК

Проектът Linkage, включващ обучения и уъркшопи по съвременен танц, както и танцови пърформанси на открито в София, ще има своя финален спектакъл в неделя, 9 юни, от 18.00 часа зад лятната сцена на НДК. Събитието се провежда при вход свободен.

Съвременният танц става все по-видим в столицата като динамично развиваща се област. Въпреки това отсъстват интеракции в градската среда, които да приобщят незапознатата публика и в същото време да осигурят необичайна и нова платформа за изява на млади изпълнители, дебютанти и обучаващи се. Целта на Linkage, чието второ издание тече сега след успешния старт през 2018-а, е да покрие две от най-малко развитите звена в съвременния танц в София – да осигури безплатно обучение от опитни професионалисти за млади дебютанти и полупрофесионалисти и да преоткрие градското пространство с пърформанси, в които резултатът от съвместната работа да стане видим. Инициативата е на танцова компания „Стрийм Денс“, а подготовката за финалния спектакъл е в ръцете на изявените млади хореографи Валери Миленков и Филип Миланов.

Филип Миланов и Валери Миленков създават своята хореография, използвайки всички успешно завършили участници от обучителната програма към проекта. Заедно те създават отделните сцени от пърформанса, вдъхновени от естествения декор и форми в пространството. Чрез танц и пластика изпълнителите ще създадат различна визия и възприятие на едно познато обществено пространство. Музикалната среда е дело на талантливия Станислав Генадиев, когото познаваме като изключителен съвременен изпълнител и хореограф. Костюмите на изпълнителите са създадени от Силвана Илиева – сценограф, който не за първи път работи съвместно с двамата хореографи.

В кастинга за второто издание на проекта Linkage в началото на март се включиха над 70 души от различни възрастови групи – както от сферата на танца, така и непрофесионалисти. Започна интензивна обучителна програма, а на 8 май в Борисова градина се проведе уъркшоп с изпълнителите с хореограф Ребека Бьоме (Германия) – танцов артист, чиято работа е представяна в Германия, Турция, Израел, Холандия и др. Освен това Ребека е и цирков треньор в съвременния цирк Cabuwazi в Берлин.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.