Съветът по съдебна реформа обсъди отчетността на главния прокурор

На извънредно заседание

Съветът по съдебна реформа обсъди отчетността на главния прокурор

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов представи днес пред Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система предложения в областта на върховенството на правото в Плана за възстановяване и устойчивост на България, съобщиха от Министерство на правосъдието. 

Сред тях са и „Гарантиране на достъпно, ефективно и предвидимо правосъдие и повишаване на отчетността и отговорността на главния прокурор с цел ефективна борба с корпуцията и организираната престъпност и защита правата на гражданите“.

На дискусия е било подложено въвеждане на процедура за търсене на отговорност на главния прокурор и други висши прокурори. Предвижда се и възможност за преназначаване на прокурор, който е водил разследване срещу главния прокурор, като съдия след края на процеса, а прокурорските актове по разследване на главния прокурор да не подлежат на инстанционен контрол. Срещу разследващия прокурор да не може да бъде образувано дисциплинарно производство за времето на разследване срещу главния прокурор, предвиждат част от мерките.

Други акценти в предложението са въвеждане на задължение за главния прокурор да отговори на поставените въпроси по доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика, които са постъпили в хода на общественото обсъждане на доклада.

Членовете на Съвета са разгледали и въпроси свързани с:

 - Въвеждане на съдебен контрол в началото на наказателния процес. Отпадане на проверката по чл. 145, ал. 2 от ЗСВ; въвеждане на съдебен контрол върху постановлението на прокурора за отказ да образува наказателно производство;

- Въвеждане на детайлна уредба на възобновяването на наказателните производства, прекратени с непроверени по съдебен ред постановления;

- Намаляване на формализма в съдебната фаза, който води до неоправдано забавяне и неефективен процес, както и намаляване на възможностите за връщане на досъдебна фаза и др.;

По време на извънредното заседание Съветът е обсъдил още конкретни мерки и срокове относно законодателни промени, целящи достъпно, ефективно и предвидимо правосъдие; противодействие на корупцията и укрепване на търговския оборот.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.