Съветът на земеделските министри в ЕС с общ подход за бъдещата селскостопанска политика

Съветът на земеделските министри в ЕС с общ подход за бъдещата селскостопанска политика

Земеделските министри от страните-членки на Европейския съюз (ЕС) постигнаха общ подход по трите законодателни предложения за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2023-2027. Споразумението отразява българската позиция в хода на преговорния процес. Това съобщиха от пресцентъра на земеделското ведомство.

След двудневни преговори България успя да запази настоящото ниво на обвързаната с производството подкрепа - 13+2 % от общия пакет директни плащания, въпреки предложението на Европейската комисия (ЕК) за намаляването й в новия програмен период.
Освен това, по настояване на страната ни се запазва и Преходната национална помощ (ПНП). До 2023 г. тя ще запази нивата си от 2020 г. , а от 2024 г. ще бъде продължена с 5 % годишно намаление.

Според споразумението държавите членки ще са задължени да заделят минимум 20% от пакета за директни плащания за еко схеми. За отчитане изпълнението на този минимален бюджет може да се вземе и сумата, надвишаваща 30% от бюджета по ПРСР и изплатена по мерки, свързани с околна среда и климат.

По-гъвката ще стане и „двугодишна фаза на обучение“ , при която неусвоените средства при прилагането на новите еко схеми ще се прехвърлят към други необвързани мерки в рамките на първи и втори стълб.

През следващия програмен период се запазва и изключването от механизма за финансова дисциплина за бенефициери, които получават директни плащания до 2 000 евро.
Съгласно постигнатото споразумение и отново по предложение на България, подпомагането в други сектори чрез оперативни програми на организации и групи производители, е увеличено от 5 на 10% от стойността на предлаганата на пазара продукция.

В проекта на регламента бе отразено решението за доброволно прилагане на таван на директните плащания над 100 хиляди евро. Таваните ще се отнасят само за СЕПП, като се запазва възможността за приспадане на разходите за труд, свързан със земеделската дейност. Всяка държава членка може да вземе решение до 1% от директните плащания да се обвържат с участие на бенефициентите в инструментите за управление на риска.
Очаква се Европейският парламент (ЕП) да гласува позицията за ОСП до края на седмицата, след което ще започнат триалозите между Съвета на ЕС, ЕП и ЕК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.