Съветът на ЕС определи минимално ДДС за Общността от 15%

Съветът на ЕС определи минимално ДДС за Общността от 15%

Финансовите министри договориха и нови правила за борба с измамите косвения данък

Съветът на ЕС прие днес директива, с която минималната стандартна ставка от 15% става постоянен елемент от нова ДДС система, съобщават от пресслужбата на Съвета. Минималната стандартна ставка предотвратява прекомерните разлики в ДДС ставките в различните страни членки на ЕС. Това премахва риска от нарушаване на конкуренцията чрез по-ниски ставки по ДДС, които биха повлияли на трансграничното пазаруване и търговия.

Минималната стандартна ставка от 15% се поддържа временно, откакто правилата за ДДС за единния пазар на ЕС бяха за пръв път приложени през 1993 г. Тя бе последно удължена през май 2016 г. с период от 2 години, който изтече на 31 декември 2017 г.

В същото време в момента се обсъждат предложения, целящи да заменят сегашните "преходни" ДДС споразумения с окончателна ДДС система и реформирането на ставките. Комисията представи предложенията през януари и март 2018 г.

Директивата е била приета на среща на Икономическия и финансов съвет без обсъждания. На заседанието днес Съветът е договорил и мерки за укрепване на административното сътрудничество с цел подобряване борбата с измами с ДДС.

Предложените регулации адресират най-разпространените форми на трансгранични измами. Целта им е да подобрят обмена и анализа на информация, споделяни между данъчните администрации и правоприлагащите органи на страните членки, както и да заздравят Eurofisc - мрежа от национални данъчни представители за обмяна на информация по измами с ДДС.

Регулациите въвеждат и нови инструменти за сътрудничество, например съвместно изготвени административни разследвания.

"Подобряването на сътрудничеството между нашите данъчни администрации е от съществено значение, ако ще се борим с данъчните измами", заяви българският финансов министър Владислав Горанов, който в момента е председател на съвета. "Губят се неприемливо високи обеми приходи от ДДС и тази директива ще помогне за решаването на проблема".

Според данни на Европейската комисия данъчни приходи за около 150-160 млрд. евро се губят всяка година заради недостатъци на данъчната система, включително чрез измама. Само от трансграничните измами годишните загуби възлизат на 50 млрд. евро, сочат още оценките.

Конкретните мерки са насочени към най-разпространените форми на трансгранични измами: измами, при които продуктите се закупуват и препродават без плащането на ДДС; измами в търговията с използвани автомобили; и злоупотреба със схемата за безмитен внос на стоки.

Според правилата регулацията за борба с ДДС измамите ще бъдат приети без допълнителни обсъждания, след като Европейският парламент представи позицията си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.