Съветът на ЕС одобри правилата за проверка на инвестициите

Съветът на ЕС одобри правилата за проверка на инвестициите

Само 14 страни в Общността прилагат подобни стандарти

Съветът на ЕС съобщи, че одобрява правилата за проверка на преките чуждестранни инвестиции. Проверките ще бъдат свързани със сигурността или обществения ред, се отбелязва в съобщението от евроинституцията.

За първи път ЕС ще разполага с подобни правила. Промените ще влязат в сила 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС, а приложението им ще започне 18 месеца след тази дата.

Проверките ще обхващат инвестициите в ключова инфраструктура, например в областта на енергетиката, превозите, съобщенията, данните, космическото пространство и финансите, както и технологии, включително полупроводници, изкуствен интелект и роботика. По настояване на Европейския парламент обхватът бе разширен със здравеопазването, отбраната, водите, медиите, биотехнологиите и хранителната промишленост. Европейската комисия ще може да поиска данни и да предоставя мнение на държавата, където се очаква инвестицията, но последното решение ще бъде на засегнатата страна.

Само 14 държави от ЕС - Австрия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания и Великобритания, прилагат досега подобни предварителни проверки на чуждестранни преки инвестиции. При обсъждането на новите европейски правила ЕП отбеляза, че инвестициите от Китай в ЕС напоследък са нараснали шест пъти, от Бразилия - 10 пъти, а от Русия са се удвоили. Основно средства се насочват към високите технологии и често чрез дружества с държавна собственост или свързани с правителства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.