Съветът на ЕС одобри на първо четене пакета

Съветът на ЕС одобри на първо четене пакета "Мобилност" (ОБНОВЕНА)

Съветът на ЕС е приел днес на първо четене промените в правилата за товарните превози. Новите правила ще подобрят условията на труд на водачите, ще въведат изисквания за командироването на международни водачи и ще обновят разпоредбите за достъпа до пазара на товарни автомобилни превози.

На 11 декември 2019 г. беше постигнато предварително споразумение по промените между председателството на Съвета на ЕС и Европейския парламент. Договореният текст беше одобрен от посланиците в ЕС на 20 декември, а Съветът потвърди политическото споразумение на 20 февруари тази година, се отбелязва в съобщението.

Новите правила целят установяване на равновесие между подобряването на условията на труд и социалните условия за водачите, и свободата на превозвачите да предоставят трансгранични услуги, като ще допринесат за пътната безопасност. Те ще внесат яснота спрямо предишни двусмислени разпоредби и ще сложат край на различното прилагане на правилата в отделните държавите от ЕС, пише в съобщението на институцията.

Промените засягат достъпа до пазара на товарните автомобилни превози и до професията автомобилен превозвач на товари или автомобилен превозвач на пътници; въвеждат максимално време за работа и минимално време за почивка на водачите, както и определяне на местоположението на товарните превозни средства чрез тахографи; преразглеждат изискванията за прилагане и за определяне на правила за командироването на водачи.

България е сред страните, които са против новите правила в транспорта. Ресорният министър Росен Желязков вече на няколко пъти казва, че когато законодателните изменения по пакета "Мобилност" станат факт, България ще заведе дело пред Съда на ЕС.

Вчера в интервю за БТВ Желязков потвори, че пакетът е несъстоятелен и трябва да бъде суспендиран. Това ще настояват и българските евродепутати, както и на останалите държави противници на новите правила, в Европейския парламент. 

Именно там след днешното решение текстовете следва да бъдат гледани на второ четене, преди да бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.

Желязков каза още, че го притеснява начина, по който се взима решението на Съвета на ЕС: "писмено, по терлици". По думите му България има четири месеца преди да бъде взето окончателно решение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.