Съветниците в Пещера отказаха да повишат такса смет

Съветниците в Пещера отказаха да повишат такса смет

Общинските съветници в Пещера гласуваха против предложението почти двойно да се увеличи таксата за битови отпадъци.

Не бe приета и  план-сметката за очакваните приходи и разходи от този облог за 2019 година.Предложението бе мотивирано с това, че цената на комуналната услуга не е повишавана от 2012 година, а откакто е закрито градското сметище и боклука на Пещера и двете села Радилово и Капитан Димитриево се извозва на Регионалното депо в Пазарджик разходите за гориво, амортизация и допълнителни съдове значително са нараснали.

Освен това вместо планираните 4 700 тона смет от две години количествата са 6 500 тона годишно. Таксата за депониране на тон в момента е 145 лева, очаква се догодина да скочи до 157 лева.Благодарение на общинските управници от предишните два мандата задължителните отчисления към РИОСВ по Закона за управление на отпадъците редовно са внасяни, което спестява на гражданите още по-драстично поскъпване, но разчетите сочат, че увеличението е неизбежно.

По Закона за местните данъци и такси общинските съвети са задължени да определят таксата за смет при спазване на принципа за възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата и създаване на условия за разширяване на предлаганите услуги и повишаване на тяхното качество.

От представените изчисления обаче се разбира, че очакваните разходи за 2019-та са 1 674 030 лева срещу приходи от 1 231 740 лева за тази година, от които след приспадане на отстъпката от 5% сумата пада на 1 190 539 лева. Според изчисленията са необходими още около 500 000 лева, за бъде обезпечено финансирането на услугата.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.