Съветниците от ГЕРБ-Русе: Не сме съгласни с увеличението на цените за такси и услуги

Съветниците от ГЕРБ-Русе: Не сме съгласни с увеличението на цените за такси и услуги

На сесията на Общинския съвет утре групата на ГЕРБ ще гласува против необоснованото увеличение на услуги и такси, което администрацията предлага. Това стана ясно на пресконференция днес, на която общинските съветници Бедрос Пехливанян и Наталия Кръстева представиха позицията на най-голямата група в местния парламент по редица важни точки.

Председателят на групата съветници Бедрос Пехливанян заяви, че с промяната на Наредба 16 се иска увеличаване на някои такси и услуги за гражданите с 200%, с което групата на ГЕРБ не е съгласна.

„Всеки път се внасят материали без икономическа и финансова обосновка, тази порочна практика трябва да бъде прекратена“, заяви той. По думите му не е редно, рентабилно и логично да се въвеждат крути мерки и по отношение на плащането на т.нар. „тротоарно право“. „Представителите на хотелиерите и ресторантьорите имат искания, които са справедливи – да не отпада изчисляването на таксата въз основа на брой маси и столове. Те едва ли не ще плащат „такса въздух“, заяви Бедрос Пехливанян.

Той допълни, че точно към този отрасъл, който е един от най-пострадалите - до 50% е спадът в оборотите на половината заведения у нас по време на коронавируса, от държавата са предприети редица мерки, а в същото време Община Русе извива ръцете на бизнеса. От ГЕРБ не приемат и повишаването на таксата за кратковременно паркиране, като дори предлагат закритият паркинг под ОЗК Арена Русе да се ползва от русенци на по-ниски цени, вместо както е в момента – да стои празен заради абонаментна такса от 120-130 лева на месец, при положение, че наемът на един гараж е 50-60 лева в центъра.

„В Наредба 16 ни притеснява и фактът, че се предлага да скочи таксата, която заплащат собственици на домашни любимци и то двойно - от 25 на 50 лева. Без никаква финансова обосновка са абсолютно всички четири страници в Наредбата. Анализ няма. В градове като Разград, Силистра - таксата е 20-25 лева. Твърди се, че в Закона са променени изискванията към Приютите, ние такива не открихме“, заяви още Бедрос Пехливанян.

Наталия Кръстева на свой ред припомни, че преди няколко месеца предложението й за провеждане на онлайн сесии и комисии срещна ярък отпор. „Затова се направи временна комисия, в която бяха представени всички политически сили. В самото предложение, което ще гласуваме утре, сме маркирали 28 параграфа, които предлагаме да бъдат променени. Сред тях е и онлайн провеждането на комисиите и заседанията на Общински съвет, само ако има такава необходимост. Били сме достатъчно далновидни,тъй като през август месец този текст стана факт и в Народното събрание“, заяви Кръстева.

Тя е вносител и на питане до кмета от жител на село Николово, която е търсила съдействие от кмета Пенчо Милков и председателя на комисията за гражданско общество Биляна Кирова, както и от кмета на село Николово Златан Ванев, но не е намерила решение на проблема си и не е получила съдействие. Става въпрос за струпване на битови и строителни отпадъци в имот общинска собственост. Кръстева алармира и за това, че в Центъра за видеонаблюдение в Общината липсват 4 монитора.

„Имаше 24-часов режим на видеонаблюдение. Сега има места в града, които остават без наблюдение, а са ключови. Това са Кея, Кръговото, пл. „Батенберг“, пробивът при „Кауфланд“ и входно изходните участъци Русе-Варна и Русе – София. На сесия утре ще задам въпросите – къде са мониторите, бил ли е запознат зам.-кметът Димитър Недев с този факт, къде е контролът?“, заяви още Кръстева.

Тя повдигна темата и за „Общински транспорт“ ЕАД, на който преди време бяха давани пари назаем. „Сега с увеличаване на капитала и с апортиране на един терен, тези пари няма да бъдат възстановени на Общината и за мен това като юрист е незаконосъобразно и е вид държавна помощ. Не ни е предоставена в докладната оценка, а не можеш да апортираш нещо, без да го оцениш“, заяви още Кръстева.

От пресконференцията стана ясно, че е приключил първият етап от инициативата на „Професионален Домоуправител Русе“, наречена “За по-красив и подреден квартал“, където ГЕРБ дари 15 пейки.

„Първо започнахме с пространствата край блоковете, които се нуждаят най-много от облагородяване. Още редица входове сигнализират за липсата на пейки пред жилищните сгради. Това е работа на Общината да ги осигури. Но тъй като това не се случва, ГЕРБ ще се включи и във втората част на кампанията като ще дари още пейки и кошчета“, стана ясно още по време на брифинга.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.