Вадят на тезгяха общинската болница в Раднево
2

Вадят на тезгяха общинската болница в Раднево

С гласовете на 11 от общо 17-те общински съветници бе стартирана процедура за приватизация на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ и медицинския център в миньорския град Раднево.

Против гласуваха само четирима от старейшините, а предложението направи в последния момент като извънредна точка в дневния ред кметът д-р Тенко Тенев.

Според юристите за финализиране ще бъдат потребни между 6 и 8 месеца. Те припомнят, че в края на м.г. в общината бе депозирано писмо с инвестиционно намерение за придобиване на двете дружества от сливенския бизнесмен Ибрям Алиев. В него представилият се като собственик на специализираните САГБАЛ „Ева“ и МЦ „Света Ана“, МБАЛ „Св. Йоан Рилски“ и МЦ „Златен рог“ в Сливен и Ямбол обяви че е готов чрез публично-частно партньорство или чрез приватизация да придобие собствеността на създадената през далечната 1969 година болница.

Финансовото състояние на болницата е изключително тежко въпреки годишната субидия от 600 000 лв, която получава от местната хазна. За кратко време се смениха няколко управители на дружеството, след като за финансови злоупотреби беше задържана спечелилата конкурс д-р Мая Узунова – Конова, която е обвиняема по дело на специализираната прокуратура.

В проектобюджета на общината е записано , че болницата през 2021-а ще бъде субсидирана с 400 000 лв. , сумата е твърде малка за да бъдат покрити задълженията й към персонала, фиска и доставчиците на лекарства и консумативи. 

Болницата в миньорския град е създадена през 1969 година първоначално като работническа. Неин патрон е първият дипломиран лекар в региона, д-р Димитър Чакмаков / 1877-1962/, чийто син /д-р Петър Чакмаков -емигрант в САЩ/ завещава през 2009 година по специална дарителска сметка за закупуване на апаратура 668 715 долара. Дарението отдавна е изхарчено, за него напомня само мраморно паметниче в близост до здравното заведение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.