Съветници не искат бивше кино за 180 000 евро

Съветници не искат бивше кино за 180 000 евро

Новоизбраните старейшини в старозагорския местен парламент отказват общината да придобие някогашен имот на БДЖ, ползван за дом на културата и кино въпреки сравнително ниската цена, поискана от приватизатора .

Имотът, познат на старозагорци като кино „Никола Вапцаров“ е със 780 кв м застроена площ, в която се включва театрална зала със сцена е предложен за закупуване от общината срещу 180 000 евро. Офертата е внесена от собственика на „Орфей“ЕООД, гръцкият гражданин Матеос Брулис на 11 ноември т.г., сградите са построени преди десетилетия върху терен общинска собственост.

През годините там бе приютена трупата на операта след унищожителния пожар в уникалната сграда , чийто ремонт се проточи от 1991 до 2010 година.

На свое заседание членовете на постоянната комисия по въпросите на културата, туризма и вероизповеданията вкупом /само с един въздържал се/ отказаха да дадат зелена светлина на сделката. Аргументът за отказа е неяснотите по бъдещата функционална характеристика на имота, нуждата от сериозен и скъп ремонт и последваща издръжка.

През тази година общината инвестира близо 3 млн лв за реновирането на зала в бившия синдикален дом, над 1 млн лв бяха вложени и за реконструкцията на дарена за културни нужди масивна сграда в центъра на града, която тепърва ще се изпълва със съдържание.От ремонт се нуждае сградата на драматичния театър „Гео Милев“, предстои цялостен ремонт на  лятната сцена в парк „Митрополит Методи Кусев“, където финансирането е по оперативна програма „Региони в растеж“.

Решението предстои да бъде обсъдено на 28 ноември, когато е следващото заседание на съвета, вероятността то да бъде в полза на сделката е минимална.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.