ЛОКДАУН: Съвети за родители за успешно дистанционно обучение
2

ЛОКДАУН: Съвети за родители за успешно дистанционно обучение

Дневният режим ключов за успеха на учениците при онлайн уроците

Онлайн обучението продължава с пълна сила. Макар и с едногодишен опит, родителите все още търсят съвети какъв е най-правилният подход за обучение вкъщи. Наличието на добре обмислен, специфичен дневен график е от ключово значение за успеха на учениците. Това е само един съвет и към ангажирани родители за успешно електронно обучение от разстояние в семейна среда.

Те са събрани в наръчник, разработен от екип на Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Ръководството предстои да бъде одобрено от образователното министерство и ще бъде достъпно и в онлайн формат, обясни проф. д-р Галин Цоков, директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти. Преди наръчникът да бъде официално представен, той сподели част от съветите към родителите за „Монитор“.

Най-напред трябва да се подготви мястото, на което учениците ще провеждат своите онлайн уроци. То трябва да е тихо и да има добра интернет връзка. „Уверете се, че вие или друг родител може да наблюдава онлайн обучението. Дръжте вратите отворени и следете за цифровата безопасност“, съветват експертите. Връзката с учителите и училището също е важна за успеха на децата с уроците у дома. „Това, че учениците учат онлайн, не означава, че учат самостоятелно. Родителите трябва да участват в този непрекъснат диалог, за да се уверят, че децата им получат подходящата помощ, когато е необходимо“, гласи друг от съветите в наръчника. Децата да бъдат мотивирани и подпомагани, но не твърде много. За да станат успешни и независими онлайн ученици, те трябва да се справят и сами с учебните задачи. „Дистанционното обучение не означава детето ви да се взира в екрана на компютъра седем часа всеки ден. Изисквайте от учителите и работете съвместно с тях, за да се постигне добрият и здравословен баланс между синхронно и асинхронно обучение в електронна среда”, казват още експертите.

Добре е родителите да започнат с проучване на онлайн платформата, с която ще работят децата, както и всички електронни ресурси, предоставени от училището на вашето дете. Ако някой не се чувства добре подготвен да борави с новите технологии, може да се обърне към познати, които вече са напреднали. „Изградете общности от родители, деца и учители. Следете как се подготвят останалите и обменяйте идеи”, съветват експертите. Те подчертават, че родителите не трябва да забравят да отделят време за комуникационни инструменти, достъпни и за малчугана - вградени функции за съобщения, инструменти за видеоконферентна връзка и интерактивна функционалност на класната стая.

Денят е добре да започва и свършва със семейни срещи и разговори. Сутрин родителите могат да попит децата си: „Какви учебни предмети имате днес?“, „Ще ви изпитват ли?“, „Какви ресурси са ви необходими?“, „Какво мога да направя, за да помогна?“, а в края на деня: „Докъде стигнахте днес в учебните си задачи?“, „Какво научихте?“, „Какво беше трудно?“, „Какво бихме могли да направим заедно, за да е по-успешен утрешният ден?“. По време на семейните срещи е добре да има зона без технологии, важно е всички да слушат и да са настроени емоционално. Експертите предлагат по време на тях да се измислите система за награди: точки, спечелени за спазване на графика за деня, могат да се използват за закупуване на награди, като допълнително време за игра на компютъра. „Тези кратки разговори имат значение. Тези процедури за чекиране могат да помогнат за избягване на по-късни предизвикателства и разочарования. Те помагат на учениците да развият самоуправление и самоинициативност, които са основни умения за живота“, смятат експертите.

За семейства с деца на различни възрасти и родители в хоум офис пък е добре да се определи известно време за „спокойствие и тишина“. Братята и сестрите може да се наложи да работят в различни стаи, за да избегнат разсейване. Слушалките също са идея. Четенето е от основно значение.

Насърчаването на физическата активност и упражненията също са важна част от графика за деня. „Живеейки и работейки у дома, всички се нуждаем от стая, за да изпускаме пара. Физическата активност е жизненоважна за здравето, благосъстоянието и готовността за учене. Това е чудесна възможност да практикуват физически упражнения „заедно с цифрови тренировки и онлайн инструктори““, съветват експертите. За целта могат да се поставят нови фитнес цели пред децата и родители да планират практически дейности за тяхното осъществяване. „Може да помислите как вашите деца да се включат по-активно в домакинската работа или да поемат други задължения вкъщи. Сега е подходящ момент да помислите за увеличаване на личната отговорност на всяко едно от тях“, предлагат още в наръчника за родители.

По време на пандемията преживяваме време на сериозни сътресения в нашия живот. Емоциите може да се засилват, а децата да се притесняват и страхуват. Родителите също могат да бъдат стресирани, а малчуганите усещат това. „В ситуации, когато имате нужда от помощ или съвет, не се колебайте да се свържете с учителя на детето, училищното ръководство или екипа за личностна подкрепа”, предлагат още авторите на съветите. В тези случаи фокус може да бъде прекарване на времето заедно, откриване на нови идеи и интереси.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.