0

Ж елателно е да се въздържаме от някои естетични корекции поне месец след имунизация срещу COVID-19. Това становище изрази пред „Монитор” председателят на Асоциацията по пластична, реконструктивна и естетична хирургия доц. д-р Даниел Янков.

Желателно е да се въздържаме от някои естетични корекции поне месец след имунизация срещу COVID-19. Това становище изрази пред „Монитор” председателят на Асоциацията по пластична, реконструктивна и естетична хирургия доц. д-р Даниел Янков.

„Нека бъдем по-предпазливи в съветите си, което означава, че е по-добре да се въздържаме от процедури, например с хиалуронова кисела, в рамките на месец след имунизация. Но дори не мога да формулирам това като компетентно становище, защото засега няма  научно обоснован отговор на този въпрос. Нямам информация за проблеми след имунизация. Това, че в САЩ е имало единични случаи на възпаления след ваксиниране срещу COVID при жени с филъри, не може да води до генерален извод”, обясни специалистът. Той изтъкна, че ваксините имат различен имунен отговор при всеки човек и няма становище за прекратяване на естетични процедури след поставянето на ваксина.

„Логично е тя да влияе върху организма, за да предизвика някакъв отговор. Все пак това е целта й. Имунизацията е ангажирана с тези процеси, но не мисля, че има някаква опасност при жените с естетични корекции и че може да предизвика отоци. Да не говорим, че когато има риск от определена процедура, веднага от международните организации пристига информация до нас, те ни изпращат съобщения. За момента не съм получавал такова и не мисля, че има основание за притеснение”, коментира доц. Янков.

Дебатът дали ваксините срещу COVID-19 са противопоказни за жени с някои естетични корекции се повдигна, след като един от производителите предупреди за възможни странични ефекти при хора с филъри. Причината е, че в хода на проучването при тази ваксина са били наблюдавани три случая на пациентки с поставени филъри на лицето, които са получили възпаления след имунизация.