Съученици тормозят момичета в нета с неприлични снимки

Съученици тормозят момичета в нета с неприлични снимки

102 престъпления от малолетни и непълнолетни извършители са регистрирани през 2018г. в община Пловдив

Два сигнала за интернет тормоз сред тийнейджъри в Пловдив са били получени в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни през 2018г. И при двата случая жертви са били момичета, които са били изнудвани в интернет от свои съученици. Това съобщи секретарят на комисията към община Пловдив Виктория Събева.

Тя уточни, че сигналите при тях са били подадени от родителите на потърпевшите девойки. Майките и татковците просто не са знаели как да реагират и какво да направят, за да преустановят рекета, на който са подложени дъщерите им. Общото и в двата случая е, че жертвите са на около 15-16 години и са били изнудвани в мрежата със свои неприлични снимки и с други данни. Събева отказа да даде повече подробности, като се позова на Закона за личните данни. Тя отказа да съобщи и дали съучениците, осъществявали тормоза, са момчета или са момичета. По думите й обаче интернет тормозът е бил изключително жесток. Едната от потърпевшите девойки дори е отказала да ходи на училище и е била пред изключване заради натрупаните отсъствия.

От местната комисия са насочили жертвите и родителите им към консултации с психолог, а тийнейджърите насилници са предадени на МВР и съответно са станали клиенти на Детска педагогическа стая.

„Ние работим съвместно с училищата и с педагогически съветници. Децата бяха изключително афектирани. Пред изключване от училище бе едното дете, което отказваше да ходи на училище. Колегите от МВР работят с децата насилници и са насочени към детската педагогическа стая. На жертвите е оказана психологическа подкрепа”, бе лаконична Виктория Събева.

От отчета на комисията за миналата година стана ясно, че през 2018г. извършените престъпления от непълнолетни лица са 102, а извършителите хлапета са 93 на брой. Престъпленията са намалели със 17 в сравнение с 2017г. Кражбите, извършени от малолетни и непълнолетни деца от Пловдив, са 74 на брой и са около 60% от всички прояви и престъпления през миналата година, извършени от хлапета в общината. След кражбите статистиката нарежда грабежите и хулиганствата.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.