Съсловните организации искат повече пари за здравеопазване

Съсловните организации искат повече пари за здравеопазване

Повече пари за здравеопазване, повече инвестици за дигитализацията и осигуряването на кадри в системата. За това се обявиха представители от Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Съсловните организации обявиха исканията си за "Надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването 2021-2025“. Исканията им ще бъдат разпратени до политическтие сили.

Шефът на лекарския съюз Иван Маджаров обясни, че дялът от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване трябва да бъде 8 на сто, а не както е в момента - 4.2 на сто. Според него през следващите 10 години водещо място в системата трябва да заеме първичната и специализираната извънболнична помощ, за да се намали броят на хоспитализациите и разходите за лечение. По думите му трябва да се надгради здравноосигурителния модел и да се намали и нивото на доплащане от страна на пациента. Съсловните организации настояват още и за осигуряване на повече държавно финансиране за кадри в системата.

От българския фармацефтичен съюз изтъкнаха, че публичните разходи за лекарства у нас са ниски – три пъти по-ниски в сравнение с петте най-развити държави в ЕС. По думите на проф. Асена Сербезова през последните години здравната система се управлява неефективно и заради това пациентът доплаща от джоба си около 37 на сто за лекарства, а в останалите държави от ЕС доплащането е около 5 на сто. По думите й лекарите се сблъскват с проблем при изписването на терапиите, тъй като често пациентите не могат да доплащат. Това компрометира лечението, добави проф. Сербезова и посочи, че в България публичните разходи за лекарства все още са ниски.
Съсловните организации не мислят, че повишаването на процента на здравната вноска за гражданите, ще подобри здравната система. Според тях има достатъчно неизползвани инструменти, чрез които може да се повишат средствата за здраве - събираемост на вноските, дигитализация на системата и контрол, пълна вноска за здраве от страна на държавата за групите, които тя осигурява.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.