0

Т рима души от екипажа на риболовен кораб от Сиатъл, които са имали антитела, способни да неутрализират новия коронавирус, не са били инфектирани повторно от Ковид-19, заразил повечето от хората на борда на плавателния съд, пише Франс прес.

Трима души от екипажа на риболовен кораб от Сиатъл, които са имали антитела, способни да неутрализират новия коронавирус, не са били инфектирани повторно от Ковид-19, заразил повечето от хората на борда на плавателния съд, пише Франс прес.

Въпросните лица са изследвани от учени от университета във Вашингтон и от онкологичния център"Хътчинсън" в Сиатъл.

"Наличието на неутрализиращи антитела в организмите на тримата пациенти от прекарана предишна инфекция в значителна степен се свързва с тяхната устойчивост срещу повторно заразяване", пишат учените в сайта Medrxiv.

Това е първата публикация, която прави връзка между неутрализиращите антитела и риска от повторно заразяване.

Тествани са 120 души от 122-ма, преди да се качат на борда на риболовния кораб през месец май. При тях е трябвало е да бъде установен както активният вирус с вирусологичен тест, така и антитела в кръвта /чрез серологичен тест/, свидетелстващ за предишна инфекция.

Никой тогава не дал положителна проба за Ковид-19. Но шестима били заразени преди това и били изработили антитела срещу коронавируса.

При завръщането на кораба 85,2 процента от членовете на екипажа били заразени с Ковид-19. Сред тях фигурирали и трима от моряците с антитела при отпътуването. Тези, които устояли на вируса, имали доказани неутрализиращи антитела в кръвта. А що се касае до другите тримата заразени с антитела, явно първата им инфекция е била слаба и без симптоми. Тяхното производство на антитела в случая е било незначително.

Учените стигнали до извода, че хората могат лесно да се заразят повторно с Ковид-19. Но това едва ли ще се случи, ако са изработили в организма си неутрализиращи антитела.