Със слон от рециклирани капачки столичният зоопарк помага за опазването на околната среда

Със слон от рециклирани капачки столичният зоопарк помага за опазването на околната среда

Огромна мозайка на слон от цветни пластмасови капачки Зоологическа градина – София и Център „Алос“ организират мащабна творческа инициатива, чрез която по нетрадиционен артистичен начин ще привлекат вниманието към опазването на природата. Това съобщиха от пресцентъра на Столичния зоопарк. Събитието акцентира над рециклирането и повторното използване на един от най-големите замърсители на планетата – пластмасата, в частност пластмасовите капачки.

От 10.00 до 17.00 часа днес посетителите на зоопарка ще могат да се включат в Ателие за изработка МозайКАП и заедно да сътворяват мащабна мозайка чрез залепване на пластмасови капачки върху предварително нарисувано пано. Инициативата е част от 133-ата годишнина на парка, както и в чест на емблемата му – индийския слон Артайда, която този месец стана на 58 години.

Всички ще могат да участват в изработката на голямата мозайка от цветни пластмасови капачки, която ще се проведе на лятната сцена пред слонарника. Участието е безплатно, като всеки, който има възможност може да донесе пластмасови капачки. Организаторите също са приготвили подходящи цветове, закупени от партньорите „Капачки за Бъдеще“, в подкрепа на каузата им. Основната цел на инициативата е да се обърне внимание на повторния живот на вещите, промяната на ежедневните ни навици и разделното събиране на отпадъците.

Творческият процес ще е модериран от арт-педагогически екип на АЛОС: д-р Любен Кулелиев и Росица Маринова.
През изминалите 3 години в ателиетата МозайКАП бяха направени от 22 000 капачки удивителните 7 гигантски мозайки на животински видове, обитаващи екологичната мрежа Натура 2000 в България. Пана има на пеликан, червеногуша гъска, пъстърва, жаба дървесница, дъждовник, вълк и елен и са част от постоянната външна експозиция на зоопарка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.