Със 78 000 са намалели учениците, които са учили по програми за професионално образование през учебната 2016/2017 г. спрямо тези, които са се записали през 2001/2002 г. В началото на 21-ви век е имало 186 135 деца в професионалните гимназии и техникуми докато преди 2 г. те са били под 110 хиляди. Това съобщи вчера шефът на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Самуил Шейнин по време на дискусия, посветена на професионалното образование, в Перник.

За учебната 2017/2018 г. обаче, след промяната на държавната политика по отношение на приема на професионални паралелки броят на учениците, които са се записали в такива класове, е повече спрямо всички предходни години, обясни Шейнин.

По данни от август тази година 245 паралелки в страната са закрити след третото класиране. От тях 190 са професионални, а останалите 55 – профилирани. Преди старта на учебната година се търсеха ученици, които да запълнят още 8378 места. Повече от 2/3 от тях – 5826, са за осмокласници в професионални гимназии, а останалите 2552 - за профилирани.

Шейнин каза още, че ще предложат на Министерството на образованието към тези данни

да се добави и информация за общия брой записали се ученици

и общия брой на утвърдените паралелки. Друго предложение, което ще бъде обсъдено, е да се пресмята и процентно каква част от паралелките е запълнена.

Участниците в срещата коментираха още, че работодателите трябва да имат основна роля за развитието на професионалното образование.

„Бизнесът трябва да е по-активната среда по отношение на процеса на обучение и да поема ангажименти с конкретни напътствия и помощ“, коментира шефът на Регионалното управление “Образование“ в Благоевград Ивайло Златанов. Според него по този начин младите хора ще придобият необходимите знания и умения по професията, която работят.

„Няма как без намеса на работодателите нещата да се случат.

Бизнесът трябва да инвестира в изграждане на материална база

в която учениците, отивайки да се обучават за определена професия, да бъдат мотивирани, разполагайки със съвременни машини и оборудване, каквито се използват в реална работна среда“, добави Златанов. Той даде за пример как в Благоевград утвърдили план-прием за обучение по специалност „Машини с цифрово и програмно управление“, но в професионалната гимназия нямало нито една такава машина. „Логичен е въпросът каква е мотивацията на учениците да се обучават по тази специалност, след като дори не са виждали подобна машина“, каза още Златанов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сипматизанти на Луков се поклониха пред къщата му, други обявиха, че не искат нацизъм

яколко симпатизанти на ген. Христо Луков се поклониха пред портрета му, закачен на перваза на къщата, в която е живял генералът на улица "Тракия" 1 в София. Поклонение на този адрес е единствената разрешена проява, припомниха от МВР.

33 милиона ще получат над 200 фирми за обучение и наемане на работници

„Отделяме 33 млн. лв. за 205 български фирми по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които да имат възможността да обучат персонала си, но и да привлекат неактивни и безработни. Сред кандидатите има различни по големина и вид предприятия. Най-разпространени сред тях са предприятия за производство на облекло и на хранителни продукти, IT фирми и др. Стойността на някои от проектите е до 3 млн. лв, тъй като съфинансирането също е много голямо.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в Банкя. Тя открои основните приоритети за новия програмен период на ОПРЧР 2021-2027 година, като изтъкна, че работата ще бъде фокусирана върху насърчаването на заетостта.