Със 78 000 са намалели учениците, които са учили по програми за професионално образование през учебната 2016/2017 г. спрямо тези, които са се записали през 2001/2002 г. В началото на 21-ви век е имало 186 135 деца в професионалните гимназии и техникуми докато преди 2 г. те са били под 110 хиляди. Това съобщи вчера шефът на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Самуил Шейнин по време на дискусия, посветена на професионалното образование, в Перник.

За учебната 2017/2018 г. обаче, след промяната на държавната политика по отношение на приема на професионални паралелки броят на учениците, които са се записали в такива класове, е повече спрямо всички предходни години, обясни Шейнин.

По данни от август тази година 245 паралелки в страната са закрити след третото класиране. От тях 190 са професионални, а останалите 55 – профилирани. Преди старта на учебната година се търсеха ученици, които да запълнят още 8378 места. Повече от 2/3 от тях – 5826, са за осмокласници в професионални гимназии, а останалите 2552 - за профилирани.

Шейнин каза още, че ще предложат на Министерството на образованието към тези данни

да се добави и информация за общия брой записали се ученици

и общия брой на утвърдените паралелки. Друго предложение, което ще бъде обсъдено, е да се пресмята и процентно каква част от паралелките е запълнена.

Участниците в срещата коментираха още, че работодателите трябва да имат основна роля за развитието на професионалното образование.

„Бизнесът трябва да е по-активната среда по отношение на процеса на обучение и да поема ангажименти с конкретни напътствия и помощ“, коментира шефът на Регионалното управление “Образование“ в Благоевград Ивайло Златанов. Според него по този начин младите хора ще придобият необходимите знания и умения по професията, която работят.

„Няма как без намеса на работодателите нещата да се случат.

Бизнесът трябва да инвестира в изграждане на материална база

в която учениците, отивайки да се обучават за определена професия, да бъдат мотивирани, разполагайки със съвременни машини и оборудване, каквито се използват в реална работна среда“, добави Златанов. Той даде за пример как в Благоевград утвърдили план-прием за обучение по специалност „Машини с цифрово и програмно управление“, но в професионалната гимназия нямало нито една такава машина. „Логичен е въпросът каква е мотивацията на учениците да се обучават по тази специалност, след като дори не са виждали подобна машина“, каза още Златанов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Двама мъже се удавиха във Вратца и Лозенец

49-годишен мъж е намерен удавен в частен имот във водоем в кюстендилското село Вратца, по информация от Областна дирекция на МВР – Кюстендил за радио „Фокус“. Руснак пък намери смъртта си в морето край Бургас.

Номинираха петима учени за награда на името на проф. Фол

Петима български учени, свързали имената и биографията си с тракологията са номинирани за 12-то издание на специално учредената в Казанлък награда на името на проф. Александър Фол, чийто прах бе разпръснат след кончината му през 2006 година от мегалита Врата на Богинята Майка край село Бузовград.