Румънският президент Клаус Йоханис подписа днес нов закон за пенсиите, който предвижда постепенно нарастване на пенсионния пункт (който участва в определянето на размера на пенсиите) със 70 процента до 2021 г., съобщава информационният сайт Зиаре.

Законът предизвика разгорещени дискусии в парламента, като опозицията обвини управляващата левоцентристка коалиция, че се опитва "да измъкне вота на пенсионерите", предлагайки увеличение на пенсионния пункт преди изборите. В края на годината в Румъния ще се произведат президентски избори.

Депутатът от опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" Кристиан Зайдлер нарече закона "фарс" и заяви, че в бюджета няма пари за увеличение на пенсиите. "Да предложиш увеличение на пенсионния пункт с 40 процента преди изборите, очевидно се прави с политически цели", заяви Зайдлер и допълни, че само за текущата година негативният ефект ще бъде в размер на 8,5 млрд. леи, а за следващата година - близо 25 милиарда леи или пет милиарда евро. По думите на опозиционния депутат тези средства ще бъдат осигурени от скъпи заеми, "които ще плащат децата и внуците на днешните пенсионери".

Бившият министър на труда Лия Олгуца Василеску увери, че средства за увеличението има, защото правителството на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите е донесло повече пари на държавния бюджет.

Настоящият министър на труда Мариус Будъй каза, че "влиянието" на пенсиите върху брутния вътрешен продукт на Румъния е два пъти под средното за ЕС равнище, съответно - около 6 процента, спрямо 13-15 процента от БВП в ЕС.

Законът предвижда постепенно увеличение на пенсионния пункт, което ще започне от 1 септември 2019 г. и ще приключи на 1 септември 2021 г. От 1 септември т.г. пенсионният пункт ще стане 1265 леи (522 лв.), от 1 септември 2020 г. 1775 леи (733 лв.), а от 1 септември 2021 г. - 1875 леи (774 лв.). В момента пенсионният пункт е на стойност 1100 леи (454 лв.), което означава увеличение със 70 процента до 2021 г. От 2022 г. стойността на референтния пункт ще се увеличава годишно със средното годишно равнище на инфлацията, към което ще се добавят 50 процента от реалното увеличение на реализираната в страната средна брутна заплата.

Законът предвижда възрастта за пенсиониране да бъде 65 години за мъжете и 63 години за жените. Минималният осигурителен стаж е 15 години, а пълният осигурителен стаж е 35 години, както за мъжете, така и за жените.

Жените, които са изпълнили минималния осигурителен стаж и имат три деца, отглеждани до 16-годишна възраст, могат да използват при поискване намаление с шест години на възрастта за пенсиониране. Към намалението се добавя по още една година допълнително при всяко следващо дете (след третото). Намаляването на възрастта за пенсиониране се прилага и в случаи, когато броят на децата включва и осиновени деца, отглеждани в период от минимум 13 години.

Пенсионерите с първа степен на инвалидност получават пенсия, както и обезщетение за придружител в размер на 50 процента от гарантираната минимална брутна заплата за страната.

По темата: пенсии осигуровки
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вучич към сърбите: Внимавайте да не останете без Вучич, защото няма да имате като него

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че ще насрочи предстоящите парламентарни и местни избори в началото на март и че това ще бъде една от най-дългите предизборни кампании в Сърбия.

Мнозинството в Северна Ирландия е против обединена Ирландия

Мнозинството от избирателите в британската провинция Северна Ирландия биха гласували против британската провинция да напусне Обединеното кралство, за да се обедини с Република Ирландия, ако утре бъде произведен референдум по въпроса.