Общият индекс на цените на производител през ноември 2018 г. нараства с 3,4 на сто в сравнение със същия месец на 2017 година, съобщи Националният статистически институт.

Най-голямо е увеличението на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,8 на сто. В преработващата промишленост ръстът е с 2,7 на сто, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 3,6 на сто.

В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,5 на сто, производството на химични продукти - с 4,1 на сто, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4 на сто. По-ниски цени са регистрирани при производството, некласифицирано другаде - с 0,3 на сто.

Общият индекс на цените на производител в промишлеността през ноември 2018 г. се понижава с 0,3 на сто спрямо предходния месец.

По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0,8 на сто, а покачване се наблюдава в добивната промишленост - с 1,3 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,8 на сто.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на мебели и при производството на изделия от каучук и пластмаси - по 0,7 на сто. Повишение е отбелязано при производството на химични продукти - с 1,2 на сто, и при производството на лекарствени вещества и продукти и ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0,4 на сто.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Автобусните превозвачи излизат на протест

От днес започват протести на автомобилните превозвачи. Причината е, че са недоволни от въвеждането на толсистемата, в която попадат и те, въпреки първоначалната заявка да бъдат изключени от нея.

България последна в ЕС по дигитална икономика, в света сме 58-ми

България е последна в Европейски съюз (ЕС) в индекса за дигитална икономика и социални услуги. Спрямо миналата година, когато сме били на 26-то място, сега сме 28-ми и е налице влошаване. Това стана ясно по време на заключителна конференция за проект за дигитализация на малките и средни предприятия, провела се в Българската търговско-промишлена палата.