Със 180 м разшириха водния път край остров Белене

Със 180 м разшириха водния път край остров Белене

Приключи удълбочаването на корабоплавателния път в района на остров Белене, извършвено от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. В продължение на близо две седмици бяха издрагирани над 71 000 куб. м., а фарватерът - разширен до 180 м при ниско корабоплавателно ниво, което позволява нормално движение на плавателните съдове.

Драгажните работи се изпълняват съгласно договор между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ и „Космос Шипинг“ АД. Стойността му е 6 730 640 лева без ДДС, а очакванията са чрез драгирането да бъдат обезпечени габаритите на корабоплавателния път в критични за навигацията участъци и да се осигури устойчивост на плавателния канал. В следващите седмици предстои драгаж да бъде извършен и в района на остров Вардим.

ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ планира да закупи собствена мултифункционална драгажна техника, с която ще изпълнява ефективно своите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък на река Дунав. Новите драгажни съоръжения ще бъдат доставени в рамките на проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 на стойност приблизително 20 млн. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.