Сърбия бави документи за мини носещи рискове за околната среда у нас

Сърбия бави документи за мини носещи рискове за околната среда у нас

Съседите са транспонирали частично екодирективите на ЕС и в частност за водите

Сърбия бави документи за мини носещи рискове за околната среда у нас. Това става ясно от изявление на министъра на околната среда и водите Асен Личев във връзка със засиления обществен интерес по въпроси, свързани с изграждането и функционирането на мини на територията на Сърбия, в близост до границата с България, изпратено до медиите от МОСВ.

В началото на мандата си съм отправил покана до министъра на защитата на околната среда на Р. Сърбия за провеждане на среща, на която да подпишем Споразумение за оценка на въздействието върху околната среда и обсъдим екологични въпроси, които са чувствителни за обществеността.


Поради липса на отговор от сръбска страна на 19 август съм подновил поканата

за среща в София.

По моя и на министъра на външните работи инициатива на 26 юли 2021 г. е проведена среща в Делегацията на ЕС в Белград с участие на дипломати от ЕС и представители на Министерството на защитата на околната среда. По време на срещата сръбската страна е заявила, че документите за развитие на нова мина в Караманица за извличане на цветни метали на сръбската компания „Босилметал“ са подготвени за изпращане на България съгласно Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Еспоо конвенцията). Такива документи все още не са получени в МОСВ.

От българска страна многократно е заявявано желание за получаване на информация на най-ранен етап за всеки един проект в областите минно дело, енергетика, химическа промишленост, включително за такива, които са започнали процедура по ОВОС на територията на Република Сърбия в административни единици в близост до нашата граница. С оглед на това, че няма получен отговор от сръбска страна, включително и до този момент, МОСВ уведоми Комитета по прилагане на Конвенцията за ОВОС, който проверява Република Сърбия за нарушение по прилагане на конвенцията.

В допълнение, европейските комисари Виргиниюс Синкявичюс, комисар по околна среда, океани и риболов и Оливер Вархеи, комисар по съседство и разширяване са информирани за притесненията, които страната ни има по отношение на факта, че Сърбия е транспонирала частично директивите в областта на околната среда и в частност водите.


Те са информирани също за липсата на нотификации


по чл. 3 от Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст по отношение на мини Подвирови, Поповица и Грот.

Европейските комисари в отговор са посочили, че ЕК внимателно следи и оценява ежегодния напредък на Сърбия в сближаването с правото на ЕС в областта на околната среда, в т.ч. и посредством заседанията на Подкомитета относно Споразумението за стабилизиране и асоцииране на ЕС-Сърбия, по въпросите на транспорта, енергетиката, околната среда, изменението на климата и регионалното развитие, по време на които заседания Комисията е поставила въпроса за замърсяването на водите на трансграничните реки, за мониторинга на водите, включително в граничните региони на Сърбия.

Още веднъж подчертавам значимостта и важността на темата за спазване на екологичните норми от сръбска страна, за което МОСВ работи активно и последователно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.