0

Н а 28 ноември и 9 декември в Нов театър – НДК, ще се състои премиерата на “Сънодива” – новото представление на младия режисьор Красимира Дуковска с участието на Росица Гевренова, Веселина Бояджиева, Християна Стоименова и Божидар Михайлов.

На 28 ноември и 9 декември в Нов театър – НДК, ще се състои премиерата на “Сънодива” – новото представление на младия режисьор Красимира Дуковска с участието на Росица Гевренова, Веселина Бояджиева, Християна Стоименова и Божидар Михайлов.

Реализирането на проекта се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и на Нов български университет.

Действието в пиесата „Сънодива“ се развива в една нощ от живота на героинята, в която тя не спи. Причините една жена да не спи са много. През мита за самодивите зрителите ще се потопят в чисто човешка история и важни теми като семейството, свободата, избора, общуването между хората, приемането или неприемането на различните, любовта, свободата, мечтите. Кой път ще избере героинята – човешкия, свързан със семейството, или този на свободата, без обвързаности?...

В главната роля влиза актрисата Росица Гевренова, която притежава изключителна пластика и чувственост, необходими за изграждането на образа. На сцената ще й партнират младите актриси Християна Стоименова и Веселина Бояджиева, за които проектът е дебютен. Божидар Михайлов, също наскоро завършил млад актьор, се превъплъщава в образа на мъжа, който присъства като част от мултимедийната среда, която надгражда и дообогатява спектакъла.

Пиесата носи приказен характер на повърхността, но смисълът й е дълбоко човешки, съвременен. Текстът, както и сценографските решения, ще водят зрителите през митовете за самодивите, до отношенията мъж-жена, жена-дете, човеците и различните.

В героинята са вложени по нещо от големите драматургични образи, от ибсеновата Нора, шекспировата Гертруда, женските образи на Сара Кейн, Яворов, Елин Пелин, Елена Алексиева. Всяка жена, изправена пред избор, претегля на везни любовта и свободата си, но доколко този избор е справедлив за всички, на които държи, доколко е справедлив за децата, които често нямат избор, за родителите, които ни натоварват с очакванията си, за човека до нас, който често не чува, не вижда, не разбира за избора, който правим...

Двете реалности-самодивската и битовата-човешката се сблъскват на сцената и този сблъсък ще се изведе през словото, танца, светлината, звуковата среда, както и помиряването на тези два свята, през противоречието. Сънодивата е метафората на нашата жажда за свобода, себеизразяване, творчество, липса на предели и лимит в мечтите ни. Всеки носи този стремеж и неспокоен дух.

Представлението е интердисциплинарно, осъвместява театралните и кино подходи за визуализация на драматургичен текст. В мултимедийното изображение са включени рисунки на младата и талантлива художничка Силвия Стоянова, а музиката в спектакъла е на композитора Константин Кучев.

Проектът е дебютен за автора и режисьора Красимира Дуковска, която завършва през 2017 г. магистратура „Актьорско майсторство и театрална режисура“ в НБУ с художествен ръководител проф.Цветана Манева.

Красимира Дуковска има 6 късометражни филма, някои от които отличени с награди от родни и интернационални фестивали.