0

Н ай-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Това обявиха от външно министерство. Съобщението е във връзка с решение на ЦИК за затваряне на изборната секция в Моасак, Франция и незапочване на изборния ден след категоричната забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера. 

Най-близката секция, в която сънародниците ни в Моасак биха могли да гласуват, е тази в Тулуза. Това обявиха от външно министерство. Съобщението е във връзка с решение на ЦИК за затваряне на изборната секция в Моасак, Франция и незапочване на изборния ден след категоричната забрана от страна на местната префектура, огласена късно вчера. 

Адресът на секцията, в която сънародниците ни могат да гласуват е: La Chapelle Saint-Michel 18, GrandeRue Saint Michel, 31400 Toulouse. 

От Външно припомниха, че  снощи на председателя на секционната избирателна комисия в Моасак е била връчена забрана от префектурата за провеждане на изборите, обяснена със строгите мерки срещу коронавируса. По информация на дипломатическите и консулските ни представителства зад граница, всички останали изборни секции в чужбина са отворили или предстои да отворят.

Междувременно от Нова телевизия съобщиха, че  в населеното място има голяма българска общност. Там целогодишно живеят 100-150 души. През лятото обаче българите – основно сезонни работници – наброяват около 1500.

Миналото лято е избран нов кмет на Моасак. Той е от крайната десница на Марин льо Пен и ясно показва неприязънта си към българската общност. Именно кметът отказва да се открие и избирателна секция в града. Префектът на целия регион пък излезе с уведомително писмо, че секция в града не може да бъде разкрита, защото има опасения, че не могат да се спазят всички санитарни мерки с оглед на здравната криза.