0

Д ецата, които са израснали в компанията на куче, имат 24 процента по-малък риск от развиване на шизофрения, тъй като домашният любимец пренася бактерии, предпазващи от болестта, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Децата, които са израснали в компанията на куче, имат 24 процента по-малък риск от развиване на шизофрения, тъй като домашният любимец пренася бактерии, предпазващи от болестта, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Изданието цитира проучване на проф. Робърт Йокен от педиатричния център "Джонс Хопкинс" в град Балтимор в щата Мериленд. Учените са установили, че децата, които са имали куче преди да навършат 13 години, са били с по-малък риск от развиване на споменатото психично заболяване. Специалистите предполагат, че децата поемат микроби от четириногите, които усилват имунната им система и бактериалната им флора. Играта с шаровците ги избавя от стреса. И двата фактора са считани като причина за възникването на шизофренията.
В проучването са взели участие 1371 души от двата пола на възраст между 18 и 65 години. От тях 396 страдали от шизофрения, 381 имали биполярно разстройство, а 594 никога не били диагностицирани с психично заболяване. Всички участници трябвало да отговорят на въпроса дали са притежавали куче или котка в първите 12 години от детството си. От проучването станало видно, че притежаването на котка в детските години нямало същия предпазващ ефект върху психичното здраве.


По думите на проф. Йокен около 840 хиляди случая на шизофрения са могли да бъдат избягнати, ако в детските си години пациентите са били в компанията на куче. Той направил изчисленията си въз основа на това, че в САЩ диагностицираните случаи на шизофрения са 3,5 милиона.
Според учения най-добър ефект има, когато около бебето се навърта куче още от самото му раждане до 3-годишната възраст.