0

Р япата е изключително студоустойчива, което я прави подходяща за съхранение за зимата в помещения, където е хладно.

Ряпата е изключително студоустойчива, което я прави подходяща за съхранение за зимата в помещения, където е хладно.


Можете да съхранявате ряпата в мазето или в друго хладно и тъмно помещение. Наредете ряпата в касетки върху слама, като е хубаво отделните глави да не се допират една до друга. За да се запазят по-дълго време, посипете главите ряпа с пясък в сандъче.
Мястото, където ще съхранявате ряпата, не трябва да е с висока температура, но не бива да пада под 5-6 градуса, защото съществува риск от измръзване. Ряпата обича тъмнината, затова помещението трябва да е тъмно. Ако живеете в къща с двор, може да съхраните ряпата в ровници.


Дупка
За целта се издълбава по-дълбока дупка в земята и там се слагат дървени стърготини. Отгоре наредете репите, без да ги допирате. Отново покрийте със стърготини, наредете друг ред корени и завършете със стърготини. Ряпата може да се съхрани и в дупка в земята с леко влажен пясък. Съхраняването на ряпа на балкона се прави в плътна платнена торба, през която не прониква светлина. Съхранението на открито е възможно, докато температурите не паднат под 5-6 градуса, след което трябва да търсите място, да я приберете.