0

С ъхранението на гумите в подходящи условия ще удължи експлоатационния им живот, затова мястото на летните ви гуми е от значение за тяхното състояние. Според експерти правилната температура за съхранение е най-важният фактор. Можете да удължите живота на гумите като ги предпазвате от влага, химикали и ултравиолетови лъчи. Най-лесният вариант е да ползвате хотел за гуми.

Съхранението на гумите в подходящи условия ще удължи експлоатационния им живот, затова мястото на летните ви гуми е от значение за тяхното състояние. Според експерти правилната температура за съхранение е най-важният фактор. Можете да удължите живота на гумите като ги предпазвате от влага, химикали и ултравиолетови лъчи. Най-лесният вариант е да ползвате хотел за гуми.

Според Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres, температурата на съхранение е най-важният фактор. Топлината има неблагоприятен ефект върху каучуковите съединения. Гумата започва да изсъхва, да се втвърдява и с времето се появят пукнатини. Може дори да се запали. Перфектното място за съхранение на гуми е хладно място, с температура под 15 градуса, където гумите да бъдат на сухо. За предпочитане са тъмни пространства, защитени от слънчева светлина, понеже ултравиолетовите лъчи понижават издръжливостта на гумата.

Все по-често срещан подход е гумите да се съхраняват на хотел, тъй като това освобождава място за други неща. Хотелът за гуми може да бъде лесно решение и в случаите, когато например в жилищната сграда се забранява да бъдат съхранявани автомобилни гуми като противопожарна мярка. В хотела гумите се проверяват, измиват и монтират от професионалисти.

Внимателно поддържана гума може да издържи до 6 години.

Ако гумите ви са произведени преди повече от 10 години, не трябва да ги използвате изобщо. Датата на производство е изписана като четирицифрено число върху самата гума. Първите две цифри показват седмицата на производство, докато последните две обозначават годината. Място за съхранение, което подлага гумата на всички вредни влияния, само за един сезон може дотолкова да я увреди, че тя да не може повече да се ползва.

Препоръките за съхранение на зимни и летни гуми са много сходни. Преди да приберете гумите си, ги измийте внимателно и ги изплакнете. Махнете по-големите камъчета от жлебовете и проверете протектора и страниците за пукнатини или необичайни издутини. При миене оставете точката на налягане на водната струя извън гумата, тъй като тя може да прекъсне връзката на каучука с лентата под нея. Това може да доведе до скъсване на гумата при следваща употреба.

Преди да приберете гумите за следващия сезон се уверете, че те са напълно сухи.

Гумите не трябва да влизат в контакт с масла, разтворители или други химически смеси на мястото където се съхраняват. Ако е нужно, можете да закупите предпазни торби за допълнителна защита. Гумите не трябва да бъдат затиснати от нещо тежко и не трябва да има напрежение, с други думи, не трябва да нареждате никакви други неща върху тях. Когато съхранявате гумите една върху друга, препоръчително е да увеличите малко налягането, понеже върху най-долната гума има сериозен товар.