Пазарджишкият Окръжен съд допусна обезпечение на бъдещ иск срещу кмета на община Септември Марин Рачев и съпругата му Васка Рачева.

Искът е съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество и е на стойност 9 283 009 лв. Той ще трябва да бъде предявен в срок от 3 месеца от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), става ясно още от определението на съда от 9 май т.г.

Сред запорираните фирми са „Раян газ" ЕООД, „Ригел 63" , „Екотранс СВ", „М и В Транс", „Строителна техника ПЗ" и други, свързани или представлявани от роднини и близки на септемврийския градоначалник. КПКОНПИ внася в съда със своя молба, базираща се на решение на комисията от 24 април т.г., изготвено въз основа на проверка за периода 10 години назад, считано от първите дни на февруари 2018 г.

Тогава Марин Рачев беше задържан за 24 часа и му бяха предявени обвинения от Специализираната прокуратура в качеството му на действащ кмет на община Септември. Решението на комисията е базирано на 6 тома доказателствен материал, част от който е и прословутото тефтерче, иззето от дома на Рачеви при направения в него обиск през февруари м.г. В него са записани големи суми пари и инициали на хора. Тогава Специализираната прокуратура му повдигна обвинение за източване на общината като действащ кмет.

Инициативният комитет "Да спасим община Септември" предизвика проверките. Претенциите на комисията са за незаконно придобито имущество или за сдобиване с такова чрез средства от престъпна дейност и касаят както Марин и Васка Рачеви, така и собствениците и управителите на посочените търговски дружества. Въз основа на молбата на КПКОНПИ Окръжен съд – Пазарджик налага възбрана върху банкови сметки на Васка Рачева и голям брой имоти, собственост на дружествата. 

След налагането на запора въпросните имоти няма да подлежат на разпоредителни действия от собствениците им, включително няма да могат да бъдат залагани в банки и кредитни институции. Определението на Окръжен съд – Пазарджик подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив, но обжалването не спира неговото изпълнение и предстои издаването на две обезпечителни заповеди. Преди седмица Рачев получи условна присъда от 2 години и половина заради укрити данъци в големи размери за период преди да стане кмет на Септември.

По темата: кмет Септември
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Правят изнесено бюро за подаване на лични документи в Сърница

Във връзка с изтичащия през 2020 година срок на валидност на голям брой документи за самоличност на гражданите, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Пазарджик в сътрудничество с община Сърница ще организира изнесено бюро за подаване и обработка на заявления за издаване на лични документи (лична карта, и паспорт) в гр. Сърница. Това съобщиха от местната общинска администрация.

Младежи-доброволци дариха кислородни палатки на отделението за новородени

Доброволци от „Съвета за младежка политика“ дариха на Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик пет кислородни палатки. Средствата, с които са закупени уредите, са в размер на 1000 лв. Те са събрани в рамките на кампанията „Пазарджик обича“, която се реализира през изминалата 2019 г. Това е голяма кауза, зад  която застанаха много хора и днес правим първото дарение на МБАЛ-Пазарджик.