Съдът задължи фирмата „Одрин 8” да укрепи тютюневия склад „Ориент табак”

Съдът задължи фирмата „Одрин 8” да укрепи тютюневия склад „Ориент табак”

Административният съд в Пловдив задължи фирмата „Одрин 8” да укрепи съборения тайно преди две години тютюнев склад „Ориент табак” на едноименната улица в центъра на града. От дружеството собственик на сградата обжалваха в съда решението на общинската комисия бутнатият паметник на културата да бъде аварийно временно укрепен в останалите участъци от съществуващите фасади на сградата, която е недвижима културна ценност.

Решението на административния съд в Пловдив е с дата 31 май т.г. Делото бе образувано по жалба на фирмата „Одрин 8” срещу решението за аварийно укрепване на останалите несъборени фасади. В жалбата било записано, че процесната сграда никога не е притежавала статут на единична недвижима културна ценност и че в заповедта липсват данни за индивидуализация на обекта, поради което е невъзможно да бъде извършена проверка по отношение статута на тази сграда.

Според магистратите е безспорно установено, че министърът на културата на 22 май 2000г. е декларирал, че тютюневият склад е част от групов архитектурно-строителен паметник на културата и поради това издадената от общинската комисия заповед за аварийно укрепване, е валидна и трябва да бъде изпълнена. При събарянето на склада бяха унищожени ценни стенописи, дело на прочутия художник Вълчан Петров.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.