Съдът в Мюнстер погва аверите на Ружа Игнатова

За пирамидата OneCoin

Съдът в Мюнстер погва аверите на Ружа Игнатова

Издирват криптокралицата от години, изчезнала с $5 млрд.

Съдът в Мюнстер започна дело срещу пирамидата на криптокралицата Ружа Игнатова, която се издирва от 2017 г. Процесът е започнал в петък и се води срещу двама мъже и една жена от нейното обкръжение за схемата OneCoin, завлякла огромен брой хора с над пет милиарда долара, предаде „Дойче веле“.

"Взимай парите и бягай" е било мотото на Игнатова, преди да изчезне мистериозно само с една дамска чанта и милиарди в личната си сметка.

Обвиняемите

Обвиняеми в съда в Мюнстер са възрастна двойка от Гревен и адвокат от Мюнхен. "Зюддойче цайтунг" писа, че от екстаза, който OneCoin предизвикваше в Уембли през 2016-а или в Макао през 2017-а, вече няма и следа. Обвиняемият от Гревен тогава бе сред ораторите, уверяващи, че OneCoin е валутата на бъдещето. Неговата съпруга е била директор на компания, чрез която парите от пирамидата били прехвърляни в чужбина.

Съдът в Мюнстер трябва да намери отговорите на няколко ключови въпроса: как се доказва вероятна измама с дигитална валута? Как се доказва, че нещо няма стойност, когато милиони хора вярват, че е ценно, някои от тях и до днес? Прокуратурата в Билефелд беше обвинила двойката от Гревен само в това, че е предлагала платежни услуги без разрешение. Наказателният състав в Мюнстер обаче разшири обвинението - сега мъжът и жената могат да бъдат осъдени за пране на пари и съучастие в измама. Предполага се, че само чрез тях Игнатова е получила 320 милиона евро за OneCoin.

Пране

Двойката от Гревен е обвинена, че от края на 2015 година до края на 2016-а е взела 320 милиона евро от германски инвеститори и е превела голяма част от тях в сметки в чужбина срещу комисиона от един процент. За да вършат тази дейност, им е било необходимо разрешително, независимо дали OneCoin е легитимен продукт или не. Парите са били насочвани към фонд на Каймановите острови, откъдето чрез сложна мрежа от фирми и посредници са стигали до различни данъчни оазиси.

Адвокатът от Мюнхен е обвинен в съучастие в схемата. Подозрението към него е, че е изпращал имейли на съмнителни банкови служители, за да прикрие произхода на средствата. Благодарение на него на Каймановите острови са се озовали 75 милиона евро, смята обвинението. Юристът е обвинен за пране на пари в два случая.

Мистерия

Според защитника на адвоката това дело засяга най-вече човек, който отсъства. "Някои я наричат криптокралицата" и тя е тази, която трябва да бъде разпитана. Никъде в обвинението не е записано, че неговият клиент е знаел за измамата, аргументира се адвокатът. А без извършено престъпление, без измама обвинението за пране на пари пада. Тъй като сега въпреки дългогодишните разследвания тук не седи криптокралица, прокуратурата се нахвърлила върху неговия клиент, твърди той. "Има доказателства, че тук трябва да седят други хора."


Действали на принципа - маркетинг на много нива

Сферата, в която мъжът от Гревен е работил, се нарича "Маркетинг на много нива". На този принцип е функционирала и системата OneCoin - инвеститорите се превръщали в търговци и можели да продават OneCoin пакети, включващи обучителни материали за криптовалутите, както и т.нар. "токени", които можели да обръщат в OneCoin. За продажбата на пакетите, които стрували до 118 хиляди евро, те получавали комисиона. Когато хората, на които са продали пакети, успявали на свой ред да направят продажби, първият продавач получавал част и от тяхната комисиона. Така пирамидалната структура била завършена и парите винаги отивали "нагоре".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.