0

Б азираният в Люксембург Съд на Европейския съюз (СЕС) поряза Цветан Василев и заби звучен шамар на опитите му – неговите и на останалите олигарси със запорирано имане да го спасят от конфискация.

Базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз (СЕС) поряза Цветан Василев и заби звучен шамар на опитите му – неговите и на останалите олигарси със запорирано имане да го спасят от конфискация.

Магистратите постановиха, че производствата по гражданска конфискация на престъпно имущество не са зависими от наказателните дела срещу конкретните лица. Т.е. - не е нужно срещу тях да има влязла в сила осъдителна присъда, за да бъде отнето имуществото им.

За решението на СЕС стана ясно от прессъобщение на съда, публикувано на 19 март.

До самото произнасяне на магистратите в Люксембург се стигна, след като през март 2018 г. тогавашният магистрат в Софийския градски съд Катерина Енчева изпрати преюдициално запитване до СЕС по делото, заведено от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за конфискация на активите на банкера беглец Цветан Василев. От комисията „Антикорупция“ внесоха иск за над 2,2 млрд. лева срещу подсъдимия банкер беглец Василев. Вследствие на запитването на съдия Енчева много от делата за конфискация на престъпно имане, които Антикорупционната комисия води,

бяха замразени до произнасянето на евромагистратите

в това число и делото за отнемане на имущество от Цветан Василев.

Сега съдът на ЕС отговаря, че висящото пред Софийския градски съд производство по конфискация е гражданско производство и че вътрешното право предвижда наред с него и режим на конфискация по наказателното право. „Това производство се концентрира само върху имуществото, за което се твърди, че е придобито незаконно, и се провежда независимо от евентуално наказателно производство срещу предполагаемия извършител на престъпленията, както и евентуална присъда за него”, пишат съдиите в СЕС. Съдът констатира, че решението, което Софийският градски съд следва да постанови, не е по производство, което се отнася за престъпления, и следователно не попада в обхвата на Рамковото решение относно конфискация на имущество.

С оглед на това СЕС стига до извода, че допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление. „Правото на съюза не възпрепятства държавите членки да предвидят граждански производства по конфискация, необосновани от установяването на престъпление”, категорични са в СЕС. Съдът в Люксембург не решава националния спор, но националната юрисдикция трябва да се произнесе по делото в съответствие с решението на СЕС. Това решение обвързва по същия начин останалите национални юрисдикции, когато са сезирани с подобен въпрос.

Така с произнасянето на магистратите в Люксембург реално се отпушва целият процес по конфискация на незаконно придобито имущество. И се удря звучен шамар. При това – не само на Цветан Василев. Решението е

ясна оценка и за скандалното тълкувателно решение на ВКС

прието преди година и половина, с което върховните магистрати направиха неуспешен опит за саботаж на гражданската конфискация. Наложи се спешна промяна в законодателството, за да се предотврати този маньовър на противниците на гражданската конфискация.