Клаузи в договорите на една от големите фирми за бързи кредити са обявени за нищожни от Хасковският окръжен съд след колективен иск на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Хасковските магистрати са отменили драстични наказателни санкции при просрочие и забавяне. От комисията заведоха делото заради съмнения за нерегламентирани клаузи в договорите между клиентите, а също и за нередности в общите плащане от страна на длъжниците.

Причината е, че с тях общото оскъпяване на кредите надхвърля 50 на сто. Става дума за клаузи в договорите, действащи от от 2014 г. до сега. Към колективния иск на КЗП се е присъединила и Асоциация активни потребители.

„Ако то бъде потвърдено и влезе в сила, фирмата няма да има право да търси неустойки от клиентите си при забавено плащане на вноска в цялата страна. Също така няма да може да търси лихви и наказателни такси, ако бъдат обявени за предсрочно изискуеми“. Това каза адвокатът Тодор Ташев, който представлява клиент, присъединил се към колективния иск.

„Според Закона за кредитните институции оскъпяването на годишна база не може да е повече от 50 на сто, а на някои потребители месечната ставка достига между 60 и 70 процента“, обясни адвокат Ташев.

Фирмата за бързи кредити има над 60 офиса в страната. Решението на хасковските магистрати може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Арка за дезинфекция работи на паркинга за тирове край Узунджово

Система за дезинфекция работи от днес на бившето военно летище "Узунджово", което е превърнато във временен паркинг за тирове. Инсталацията е арка от тръби, по които тече дезинфекционен разтвор. Той полива тировете, които минават през портала на някогашното военно летище.

Първи случай на covid-19 има и в Кърджали

27-годишна жена от Хасково е заразена с коронавирус

Първи случай на covid-19 има и в Кърджали

27-годишна жена от Хасково е дала положителна проба за коронавирус в региона, както съобщи Националния кризисен щаб. Жената не е била в чужбина, но се е срещала с хора, които са се завърнали от рискови държави. Пациентката е в инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково и е в сравнително стабилно състояние, съобщиха медици.