Съдът в Белград: Тече дело по екстрадирането на Цветан Василев (ОБЗОР)
3

Съдът в Белград: Тече дело по екстрадирането на Цветан Василев (ОБЗОР)

Отговорът идва след като главният прокурор Иван Гешев уведоми ЕС за забавянето на процеса

*US департаментът: Има достоверна информация, че съдия Миталов е участвал в сериозна корупция
*Правосъдният министър предложи ВСС да отстрани магистрата с черен печат от САЩ

Два дни след като главният прокурор Иван Гешев уведоми европейските институции, че Сърбия бави над 5 години и половина делото за екстрадирането на подсъдимия банкер Цветан Василев, съдът в Белград излезе с позиция. В нея се казва, че разглежда допълнителната молба на българската прокуратура за екстрадирането на избягалия в Сърбия финансист, който отговаря пред Темида за източването на милиарди от КТБ, предаде БГНЕС.

Уточнението на сръбския съд идва три дни след като главният прокурор Иван Гешев сезира европейските институции и самия Белград, че екстрадицията на основния подсъдим за фалита на четвъртата по големина българска банка КТБ се бави необяснимо дълго.

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия, по този конкретен случай във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок", написа до европейските институции Гешев. Главният прокурор изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, в което изрази недоумението си от факта, че решението на съдиите се бави от 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната молба за екстрадиция и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба.

В отговор на писмото на Гешев сега от Висшия съд уточняват, че

разглеждането става на базата на

допълнителното искане

„от страна на прокуратурата на България на 24 октомври 2019 г., а на 3 декември Висшият съд в Белград чрез Министерството на правосъдието се е информирал за допълнителната молба от страна на българската прокуратура".

Междувременно председателят на опозиционното Движение на свободните граждани Сергей Трифунович заяви, цитиран от Танюг, че Цветан Василев трябва да бъде предаден на България. Политикът допълва, че управляващите пречат на сръбското правосъдие да предаде Василев, който по думите му, "макар в Сърбия да е представен като спасител, е довел до фалит сръбската фабрика за стъкло". Трифунович посочи, че Василев е дарил пари на фондацията на Драгица Николич (съпругата на предишния президент Томислав Николич) и запита купил ли си е с това убежище в Сърбия. Трифунович напомни, че във връзка със случая българската прокуратура е изпратила писма до европейските институции и до Висшия съд в Белград и е поискала от председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

да направят оценка на

готовността на Сърбия

като кандидат за членство в ЕС да прилага принципите на върховенство на закона.

В четвъртък бившият сръбски премиер Зоран Живкович заяви, че "издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич". "Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата", каза Живкович в сградата на Скупщината.

Междувременно правосъдният министър Данаил Кирилов поиска Висшият съдебен съвет да отстрани съдия Андон Миталов заради уронване на престижа на съдебната власт. Магистратът, който стана известен с това, че

пусна в Москва свързания

с Цветан Василев русофил

обвинен в шпионаж Николай Малинов, получи черен печат от САЩ заради „сериозна корупция“. Кирилов посочва, че една от причините да се обърне към Съдийската комисия на кадровиците е именно изявлението на американския държавен секретар Майк Помпео. Другата е нарушената процедура, с която Миталов пусна в Русия Николай Малинов, обвинен в шпионаж и имащ забрана да напуска страната. Той го направил, без преди това Малинов да е отправил искането си до прокуратурата, каквато е разпоредбата.

Пак в петък от Държавния департамент обясниха пред БНТ, че държавният секретар има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.

Когато държавният секретар на САЩ получи достоверна информация, че длъжностно лице е участвало директно или индиректно в сериозна корупция или в тежко нарушаване на човешките права, той е задължен да посочи публично или конфиденциално това длъжностно лице и неговите или нейните най-близки роднини по силата на Раздел 7031(c).

Прокурори и следователи скочиха

срещу грантаджиите в Темида

Шефът на Апелативния спецсъд Георги Ушев защити специализираното правосъдие

Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите излязоха с две отделни становища срещу опитите на политически обвързаната съдийска организация - Съюза на съдиите в България, и скандалния шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов да бъде дискредитирана дейността на прокуратурата.

От съсловната организация на прокурорите подчертават, че се присъединяват и към позицията на прокурорската колегия от сряда, в която кадровиците осъдиха зачестилите манипулативно интерпретирани материали за работата на държавното обвинение, които се появиха и мултиплицираха в някои медии, собственост на подсъдими или свързани с тях лица. От Асоциацията на прокурорите подчертават, че "компроматната офанзива произхожда от лица, засегнати от активната работа на прокуратурата, които са съумели през болезнено дългия преход от тоталитарна към правова държава да изградят собствени империи".

Обвинителите с притеснение констатират, че към същите тези манипулации и атаки срещу прокуратурата, произлизащи от засегнатите от дейността й, безкритично се включва и Съюзът на съдиите в България.

От съсловната организация на следователите също се противопоставят на поредните атаки на ССБ и кръга политически идеолози начело с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, бившия правосъден министър Христо Иванов, подсъдимия Иво Прокопиев и приближените им, които всекидневно работят чрез различни методи за дискредитирането на прокуратурата, следствените органи и лично на главния прокурор. Оттам призовават другите съсловни магистратски организации в съдебната власт да се въздържат от намеса в работата на органите на съдебната власт и да правят политически изказвания и декларации.

Междувременно председателят на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев коментира пред "Правен свят" поредните атаки на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов срещу специализираните органи на съдебната власт.

"Въпросът за съществуването на специализираните съдилища в България, както и за тяхната компетентност, е вече решен. И то с произнасяния на Конституционния съд по темата", коментира Ушев.

В четвъртък, докато коментираше скандала със съдия Андон Миталов, на когото САЩ забраниха да навлиза на тяхна територия заради "корупционни действия", Панов използва случая, за да прокара политическата теза относно смисъла и съществуването на специализираните съдилища.

В отговор на въпросите на Панов за създаването на съдилищата и попълването на съставите им председателят на АСНС Георги Ушев посочи, че то се случва точно така, както и в останалите съдилища в цялата страна.

"Назначаването на съдии в Специализирания наказателен съд (СНС) и в Апелативния специализиран наказателен съд е абсолютно същото, както във всички останали съдилища в страната. А именно – съобразно правилата на ЗСВ и съответните му редакции през годините, включително за съществуващата до неотдавна външна квота за окръжните съдилища. Както е известно, назначаването на всеки магистрат в държавата ни става с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), което подлежи на контрол единствено пред Върховния административен съд (ВАС)", коментира Ушев.

По повод опитите на Панов да употреби името на съдия Миталов за неизвестни до момента цели, председателят на АСНС коментира: "Генерализирането на частен случай, и то такъв, по който до момента не е постъпила никаква конкретна информация, намирам за недопустимо".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.