Съдът реши:  Полицаите си вършат работата
2

Съдът реши: Полицаите си вършат работата

Съдът намира, че действията на длъжностните лица от МВР не са фактически по смисъла чл. 250 от АПК, а се извършват в изпълнение на регламентирани в закона правомощия.

Не са налице основания да се разпореди прекратяване на обжалваните действия. Искането се явява неоснователно и следва да бъде отхвърлено, обяви състав на старозагорския административен съд в свое разпореждане от 6 август по повод искане на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията за прекратяване на неоснователни действия извършвани от длъжностни лица в МВР- Стара Загора, изразяващи се в блокиране на автомобили по пътя за Хасково.

Искането е било подадено на петия ден от блокадата на пътното платно в района на неработещото летище. Според протестиращите не те, а полицията възпрепятства свободното предвижване на гражданите и това налага използване на обходни маршрути.

В текста на разпореждането / публикувано в социалните мрежи/ съдът е записал още:“… създаването на организация по движение по път І-5, поради блокирането му от протестиращи    се основава на законовата разпоредба на чл. 14,ал.2 т.5 от ЗМВР, даваща правомощие на полицейските органи да осигуряват обществения ред при протести , като и чл. 167,ал.1, т.1 от ЗДвП . Те изпълняват предвидените в закона дейности, посочени по-горе по  опазване на обществения ред и осигуряване на безопасността на движението по път І-5 .“ .

Искането за отстраняването на униформените от района на протеста е отхвърлено като неоснователно. То може да бъде обжалвано в тридневен срок пред ВАС.

Междувременно в социалната мрежа участничка в протестната акция разпространи заснето от нея самата видео, в което нарича един от униформените служители на реда „капут“.

В коментари под линка за лайфа старозагорци напомниха на авторката, че е общински съветник и подобен език е твърде далеко от разбиранията им за цивилизован диалог.

Опит да посредничи при решаване на казуса и отварянето на пътя преди дни направи кметът на Стара Загора Живко Тодоров, но часове след срещата си с него протестиращите отказаха помощта му за диалог с институциите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.