Съдът решава фирма ли е виновна за подмора на пчелите в Плевенско

Съдът решава фирма ли е виновна за подмора на пчелите в Плевенско

Стопаните от Петокладенци искат БАБХ да вземе проба от умрели царевични хоботници

Районен съд в Плевен утре трябва да се произнесе дали фирма "Октопод" е причина за масовия подмор по пчелите в с. Биволаре, Плевенско. Делото е въз основа на обжалван акт на фирмата, който му е наложен от Българска агенция за безопасност по храните преди две години. Според агенцията препаратите, с които са третирани полетата на един от най-големите арендатори в България са причина за смъртта на стотици хиляди пчели. 

Това разказа на "Телеграф медия" Медия Димитър Николов, един от потърпевшите стопани.

Според него, веднъж Районния съд в Плевен се е произнесел  за вината на Октопод. След обжалване делото е пратено на Апелативен съд, откъдето е върнато за процесуални нарушения. Районният съд в Плевен утре  окончателно трябва да се произнесе по акта.

Пчеларите от Плевенска област споделиха пред Телеграф опасенията си, че всъщност смъртта на пчелите се предизвиква от химикалите, които се използват  при сеитба на царевица от арендатора. Това са инсектициди, които се използват  за умъртвяване на хоботника по царевицата. И понеже към тях се добавя меласа, сладостта й привлича пчелите и те умират след като смучат от нея.

Поведението на пчелите става страшно, разказа Димитър Николов. Започват да жужат и жилят навред. Нападат кошерите, а там пазачът не смогва да ги изхвърля. Така те влизат вътре и отравят майките. Наоколо смърди от труповете на измрелите насекоми.

Христо Христов от Петокладенци, един от последните потърпевши  тази година, заяви, че становището на БАБХ отпреди няколко дни, за употребен инсектициди съвпада с предположенията на пчеларите. Затова те искат БАБХ да вземе проби от умрели хоботници по царевицата, което ще докаже, че Октопод всъщност ги ползва , за да се отърве от вредните насекоми, а не че пчеларите са пръскали срещу комари. В момента от Петокладенци чакат резултатите от сертифицираната частна белгийска лаборатоия Приморис. 420 лв. струва една проба, която всеки  плаща за отделна проба.

Утре започва бдение в памет на загиналите пчели в Плевен. Преди това фондация За околна среда и земеделие ще даде пресконференция по темата в Плевен, каза председателят и шеф на БАБ Албена Симеонова.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.