Съдът препрати към РДНСК съдбата на незаконен ресторант в „Клептуза“

Съдът препрати към РДНСК съдбата на незаконен ресторант в „Клептуза“

Административният съд в Пазарджик се произнесе, че Регионална дирекция „ Национален строителен контрол“ е компетентният орган, който да разпореди премахването на ресторант „Езерото” в парк „Клептуза“ във Велинград. Това съобщиха от местната кметска администрация.

На 30 юни миналата година със заповед на кмета на община Велинград е разпоредено премахването на ресторанта като незаконен строеж. Заповедта е издадена въз основа на влязло в сила окончателно  решение на Върховния административен съд за незаконността на обекта.

В решението на АС- Пазарджик е записано, че  съдебно-техническата експертиза, назначена в хода на делото, е установила, че общият брой на седящите места за посетители в ресторанта е 272, което според разпоредбите на ЗУТ, поставя сградата в трета категория – с капацитет от 200 до 1000 места, а не в пета – категорията вписана в заповедта на кмета. 

Компетентният орган, който може да разпореди премахването на сграда от трета категория без влязло в сила разрешение за строеж, според  чл.224, ал. 1, т.1 от ЗУТ, е началникът на Дирекция национален строителен контрол или упълномощено лице чрез мотивирана заповед.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.