Съдът потвърди решението на ОИК-Стрелча за отстраняване от длъжност на кмета Стойно Чачов

Съдът потвърди решението на ОИК-Стрелча за отстраняване от длъжност на кмета Стойно Чачов

Сегашният кмет на община Стрелча Стойно Чачов, който на 3 ноември м.г. бе избран за втори мандат, най-вероятно няма да се върне скоро в кабинета си, тъй като пазарджишкият Административен съд потвърди решението на местната Общинска избирателна комисия за прекратяване на правомощията му. 

До намесата на Темида се стигна след сигнал от бившия градоначалник на средногорската община Ильо Ильов, в който той твърди, че Чачов е едноличен собственик на дружество“ „Българска асоциация по белот“

Бе поискано от ОИК да се извърши необходимата проверка, с оглед нарушение на императивната забрана на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА и Комисията да постанови решение, с което да прекрати предсрочно правомощията на избрания кмет на община Стрелча, с всички законови последици.

Магистратите приемат, че е нарушена разпоредбата на чл. 41, ал. 1 от ЗМСМА, която гласи, че кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони, и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на ТЗ, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.

Алинея 3 задължава същите, в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемане на решението на Общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, да предприеме необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност, и да уведоми писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.

От анализа на цитираните разпоредби е видно, че за кметовете съществува несъвместимост, която се изразява в две хипотези. Първата хипотеза е да не извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Втората хипотеза е, че не могат да бъдат управители или прокуристи на търговски дружества. Видно от приложеното към преписката удостоверение за актуално състояние, жалбоподателят Стойно Чачов е едноличен собственик на капитала на „Българска асоциация по белот“ ЕООД. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.