Съдът потвърди: Гебрев е агент Димов от ДС (ОБНОВЕНА)

Съдът потвърди: Гебрев е агент Димов от ДС (ОБНОВЕНА)

Оръжейният търговец осъден да плати 100 лева разноски по делото

Оръжейният търговец Емилиян Гебрев е агент Димов от Държавна сигурност. Това се потвърждава от решение на Адмитистративен съд София-град (АССГ) от 27.07.2020 г., с което се отхвърля жалбата на Гебрев срещу Решение №2-1224 от 26.02.2018г. на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, с което е установена и обявена неговата принадлежност към органите на Държавна сигурност.

Съдът е приел доказателства по делото, които са предоставени от Комисията по досиетата представляващи регистрационен дневник и три картончета. От решението на съда е видно, че е констатирал, че в регистрационния дневник под №76530/стр. 14 е посочено името на Емилиян Гебрев, който е отбелязан като агент с псевдоним „Димов“, вербуван на 18 декември 1985 г. и регистриран на 4 януари 1986 г.

Гебрев е осъден да заплати по сметките на съда и сумата от 100 лева, представляваща юрисконсултско възнаграждение. Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

АССГ даде ход на делото през март 2019 г. след жалба от 26 април 2018 г. на оръжейния търговец. По делото бяха приети писмени доказателства сред които е и Инструкция в някогашната служба за сигурност. Инструкцията е основен документ за оперативната отчетност на ДС. Тя регламентира създаването на документи и начините на регистриране на сътрудниците на ДС. Гебрев чрез адвоката си настоя за сверяване на документите за принадлежност, т.е. копията с оригиналите.

От Комисията по досиетата предоставиха на съда регистрационен дневник и три картончета. Същата процедура е извършена и с две картончета "образец 4" и едно - "образец 6".

От Комисията по досиетата предоставиха на съда и документи, че Емилиян Христов Гебрев фигурира в архивите на ДС. В хода на делото адвокатът му се хвана за дребни неясноти като подчертано с червен флумастер е бащиното име на Гебрев в едно от картончетата. Също така адвокатът се запъна, че е писано с различни химикалки или мастила – с червен химикал е отразено унищожаването на досието, с черен цвят е подписът на оперативния работник. В двете картончета "образец 4" пък е писано с различни средства.

Съдът счита, че на базата на така представените документи, безспорно е доказано обстоятелството, че Емилиян Христов Гебрев ,като агент на ДС, се явява секретен сътрудник

по смисъла на § 1, т. 4 от ДР на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. „В действията си по проверка и обнародване на събраната информация, административният орган действа при условията на обвързана компетентност, без възможност за избор и свободна преценка между два и повече нормативно допустими правни резултата. Анализът на чл. 25 от закона сочи, че изброените в него документи е алтернативно, а не кумулативно. Наличието на който и да е тях/картони обр. 4 – 2 бр. и обр.6 – 1бр./ е достатъчно основание за обявяване на принадлежност по смисъла на ЗДРДОПБГДСРСБНА.Наличието на някой от документите по чл. 25 от закона е достатъчно за обявяване на принадлежност, дори да не е доказана каквато и съпричастност на лицето към бившите специални служби.Съгласно §1, т.1 от допълнителните разпоредби на ЗДРДОПБГДСРСБНА "документ" е всяка записана информация независимо от материалния й носител, включително информацията в автоматизирани и комплексни информационни системи и бази данни“, се посочва в мотивите на административните съдии. „Видно от приложената по делото Инструкция № І-20 от 20.01.1978 г. за оперативния отчет на Държавна сигурност на Министерството на вътрешните работи,съгласно същата за секретните сътрудници е създаван оперативен отчет,образувани са лично и работно дело, а за делата им е воден общ регистър, в който регистрирането става по установения ред, като секретните сътрудници са имали индивидуални регистрационни номера, които не се повтарят.

За всички секретни сътрудници е воден централизиран отчет, а за организирането му са водени справочни картотеки № 4 и № 5 и статистическа картотека №6 при спазване на съответните правила.

Законодателят е постановил,че само наличието на посочените в чл. 25 от закона документи е достатъчно за обявяване на принадлежността на едно лице към специалните служби на НРБ.“, отчитат отще от АССГ.

„В случая макар от страна на жалбоподателя да липсва подписана декларация за сътрудничество,както и каквито и да било доклади, докладни записки и други подобни писмени документи, доказващи неговата съпричастност към дейността на секретните служби,то  самото съставяне на картони образец 4 и образец 6, вписването им в регистрационния дневник и образуването на лично дело, без значение дали същото в последствие е било унищожено/както е в настоящият случай/е достатъчно за обявяване и установяване на принадлежността на Емилиян Гебрев към органите на специалните служби“, категорични са административните магистрати.

Съдебното решение е поредното доказателство, че принадлежността на Гебрев към тайните тоталитарни служби му помага и да спечели първия си милион. Както „Телеграф медиа“ не веднъж писа подобно на Командира на тъмния преход Иван Костов и оръжейният търговец Емилиян Гебрев дължи кариерата си на Андрей Луканов. Покойният премиер е идеологът на Прехода, който изстреля във властта Лаборанта на БКП и раздаде червените куфарчета с пари на богоизбрани сред верните кадри на задграничните дружества, сраснали се с Държавна сигурност. Самият Луканов не изневери на природата си – той се оказа секретен сътрудник на РУМНО – комунистическото военно разузнаване. Гебрев, който е шетал във Второ и Четвърто управление с псевдоним Димов, е успял да прибере 1 млн. долара в джоба дни преди 10 номеври с разрешението на покровителя му Андрей Луканов. През 1989 г. Гебрев държеше банкова цесия на „Ширио“, тип „пощенска кутия“ със седалище в офшорната зона Вадуц, Лихтенщайн, от която се възползва като прибира за себе си 1 млн. долара.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.