Съдът отмени временна забрана за залавяне на бездомни животни

Съдът отмени временна забрана за залавяне на бездомни животни

Административният съд във Варна постанови отмяна на  наложената принудителна административна мярка - временно преустановяване на дейността по залавяне и обработка на безстопанствени кучета в Общинския приют за безстопанствени кучета в с. Каменар и поетапно пускане на наличните 76 животни по местата на залавяне или предоставянето им за осиновяване.

Съдебното дело бе образувано по жалба на кмета на община Варна срещу разпореждане, издадено от главния инспектор при Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) – Варна, д-р Иван Стефанов от 4 юли, 2018 г.

При извършената съдебна проверка е констатирно наличието на съществени нарушения на административно-производствените правила при налагането на принудителната административна мярка и явното й несъответствие със закона.

Съдът се обосновава и със заключението на вещото лице по проведената съдебно-техническа експертиза, което ясно сочи, че извършеният основен ремонт и реконструкция, не само че съответства напълно на одобрената и съгласувана и от ОБДХ-Варна екзекутивна документация, но и реализира допълнителни подобрения на средата за отглеждане на безстопанствените животни.

В мотивите на решението съдът е поставил акцент върху въпрос, отговорът на който поставя делото и изхода от правния спор в категорията на дела с висок обществен интерес.

Съдържанието на приложените по  делото множество сигнали за наличие на агресивни безстопанствени кучета, описаните там инциденти, особено сигналното писмо на началника на V РПУ при ОД на МВР-Варна, мотивира съда да приеме извод за съществуващ потенциален риск за спокойствието, сигурността и безопасността на гражданите и гостите на Варна и  изисква бързи, адекватни и изключително навременни превантивни мерки, които да ги гарантират.

Съдебният състав посочва в мотивите си, че при наличието на  действащ приют за безстопанствени животни, изграден, регистриран и функциониращ, експлоатиран при непълна заетост на определения капацитет, да се разпореди  преустановяване  на дейността по залавяне и обработка на безстопанствени кучета и поетапно пускане на наличните 76 животни по местата на залавянеосвен, че е неоправдано от позиция на закона, е неоправдано и от гледна точка на гражданското общество.

Съдът счита, че се засягат права и законни интереси на граждани в по-голяма степен от необходимото за постигане целите,  за които е издаден актът. Това, според решаващият състав на съда, съставлява нарушение на основен принцип на административното правораздаване, прокламиран в чл. 6 от АПК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.